Monday, March 8, 2010

Uttar Pradesh Assistant Prosecution Officers (Pre.) Exam. 2007

Uttar Pradesh Assistant Prosecution Officers (Pre.) Exam. 2007
(Held on 14-6-2009)


1. The most dominant item of agroimports of India is—
(A) Pulses
(B) Oil seeds
(C) Cashew nuts
(D) Edible oils

2. Who among the following benefits most from inflation ?
(A) Creditors
(B) Debtors
(C) Savings Bank Account Holders
(D) Government Pensioners

3. Mixed economy means a system—
(A) Where agriculture and industry are given equal importance
(B) Where public sector exists along with the Private Sector in national economy
(C) Where globalization is tampered by a heavy dose of swadeshi in national economy
(D) Where the Centre and States are equal partners in economic planning and development

4. The Tornadoes are very strong tropical cyclones originating in—
(A) Carribean sea
(B) China sea
(C) Arabian sea
(D) Black sea
5. The highest salinity is found in—
(A) Black sea
(B) China sea
(C) Dead sea
(D) Mediterranean sea

6. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the Lists—
 
List-I (Foodgrains)
(a) Barley
(b) Groundnuts
(c) Rice
(d) Soyabean
List-II (Leading Producer)
1. China
2. India
3. Russia
4. U.S.A.
 
Codes :
      (a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 2 1 4
(C) 2 3 4 1
(D) 4 3 2 1

7. Consider the following statements—
Assertion (R) : India is a monsoon country.
Reason (R) : The high Himalayas impart it climatic distinctiveness. Select the correct answer using the code given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true.

8. The most important mineralized rock system of India—
(A) Cuddapa System
(B) Dharwar System
(C) Gondwana System
(D) Vindhyan System

9. The oldest mountain system of India is—
(A) Aravallis
(B) Himalayas
(C) Sahyadris
(D) Vindhayas
10. The correct descending order of the following states in terms of density of population (2001) is—
(A) Kerala, Bihar, Uttar Pradesh, West Bengal
(B) Bihar, Kerala, West Bengal, Uttar Pradesh
(C) West Bengal, Bihar, Kerala, Uttar Pradesh
(D) Uttar Pradesh, West Bengal, Kerala, Bihar
11. Which one of the following countries is most urbanised ?
(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) India
(D) Pakistan

12. The electron was discovered by—
(A) Thomson
(B) Millikan
(C) Rutherford
(D) Faraday

13. In human body Vitamin A is stored in—
(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Spleen
(D) Stomach

14. Which compound of silver is mainly used in photography ?
(A) Silver nitrate
(B) Silver chloride
(C) Silver bromide
(D) Silver iodide

15. Diamond and Graphite are an allotrope of—
(A) Carbon
(B) Lead
(C) Zinc
(D) Tin

16. Which planet appears red ?
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Saturn

17. Mirage is an example of—
(A) Refraction
(B) Total internal reflection
(C) Dispersion
(D) Diffraction

18. Which one is related to the diagnosis of heart ?
(A) B C G
(B) E C G
(C) E E G
(D) E M U
19. The computer hardware which is made of Silica can store plenty of data. It is called—
(A) Disk
(B) Chip
(C) Magnetic tape
(D) File

20. In the 54th National Film Award ceremony held in June 2008 the Best Actor Award was given to—
(A) Amitabh Bachchan
(B) Saumitra Chatterjee
(C) Saif Ali Khan
(D) Hritik Roshan

21. In Beijing Olympics Abhinav Bindra won gold medal in—
(A) 10-metres rifle shooting
(B) 50-metres rifle shooting
(C) Skeet shooting
(D) Trap shooting

22. The winner of Santosh Trophy, 2008 was—
(A) Karnataka
(B) Punjab
(C) Services
(D) West Bengal

23. The 34th G-8 summit was held in July 2008 in—
(A) Okinawa
(B) Paris
(C) Tokyo
(D) Toyako

24. Which state is the leading producer of marine fish ?
(A) Kerala
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Tamil Nadu

25. In which district of Rajasthan the army staged in March 2008 ‘Operation Brazen Chariots’, its biggest battle exercise to date ?
(A) Barmer
(B) Bikaner
(C) Jaisalmer
(D) Jodhpur



Answers


1. D        2.B        3.B        4.A          5.C

6.B        7.A        8.C        9.A        10.C

11.D        12.A        13.A        14.A        15.A

16.C        17.B        18.B        19.B        20.B

21.A        22.B        23.D        24.A        25.C


26. The two new members of NATO from 2009 will be—
(A) Albania and Croatia
(B) Austria and Greece
(C) Bulgaria and Turkey
(D) Romania and Poland

27. Dada Saheb Falke Award-2007 was awarded to—
(A) B. R. Chopra
(B) Mrinal Sen
(C) Shyam Benegal
(D) Tapan Sinha

28. The recipient of Bharat Ratna-2008 is—
(A) Bhimsen Joshi
(B) Bismillah Khan
(C) Pt. Ravi Shankar
(D) Amartya Sen

29. The country’s first Institute for Stem Cell Science and Regenerative Medicine is going to be set up in—
(A) Hyderabad
(B) Chennai
(C) Bangalore
(D) Ahmedabad

30. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the Lists—
 
List-I (Buddhist Centres of Pilgrimage)
(a) Gaya
(b) Kushinagar
(c) Lumbini
(d) Sarnath
List-II (Events in the Life of Gautam Buddha)
1. Birth
2. Enlightenment
3. First Sermon
4. Nirvana
 
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 4 1 3
(C) 3 1 4 2
(D) 2 3 1 4

31. Which of the following is a rockcut temple ?
(A) Brihadisvara Temple, Tanjavur
(B) Lingaraj Temple, Bhubaneswar
(C) Kandaria Mahadev Temple, Khajuraho
(D) Kailasa Temple, Ellora

32. Who among the following were the saints of Varkari sect ?
1. Jnanesvara
2. Namadeva
3. Eknatha
4. Tukaram
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

33. The biggest port under the Mughals was—
(A) Masulipattam
(B) Surat
(C) Dacca
(D) Hugli

34. Jantar Mantar, an astronomical observatory was constructed in Delhi by—
(A) Akbar
(B) Shah Jahan
(C) Surajmal of Bharatpur
(D) Jaisingh II of Jaipur

35. Arrange the visits of the following foreign travellers in India in chronological order—
1. Ibn Batuta
2. Marcopolo
3. Vasco-de-Gama
4. William Hawkins
Select your answer using the code given below—
Codes :
(A) 1, 2, 4, 3
(B) 2, 1, 3, 4
(C) 3, 4, 2, 1
(D) 4, 3, 1, 2

36. The Queen’s Proclamation for better government of India was announced in 1858 by Lord Canning at a darbar held at—
(A) Allahabad
(B) Calcutta
(C) Delhi
(D) Lucknow

37. Which of the following leaders took active part in British Parliamentary debates against ‘economic drain’ of India’s wealth ?
(A) Pherozeshah Mehta
(B) R. C. Dutta
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Shyamji Krishna Verma

38. ‘Vande Mataram’ became the theme song of India’s struggle for independence during—
(A) Swadeshi Movement
(B) Champaran Movement
(C) Non-Cooperation Movement
(D) Civil Disobedience Movement

39. Madam Blavatsky was associated with—
(A) Prarthana Samaj
(B) Arya Samaj
(C) Theosophical Society
(D) Servants of India Society

40. Sarada Act was passed for—
(A) Intercaste marriage
(B) Widow marriage
(C) Prevention of child marriage
(D) Prevention of female infanticide

41. Who edited the Maratha and Kesari Newspapers ?
(A) Gopal Krishna Gokhale
(B) Atmaram Pandurang
(C) Lok Manya Tilak
(D) Mahadev Govind Ranade

42. Consider the following events connected with the Indian National Movement—
1. Start of Home Rule Movement
2. Champaran Satyagraha
3. Jallianwala Bagh Massacre
4. Amritsar Session of Indian National Congress
Select their correct chronological order using the codes given below—
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 4, 3, 2, 1
(D) 3, 2, 1, 4

43. Given below is a list of places. Name the places where parallel governments were established during Quit India Movement.
Select the correct answer using the code given below the list—
1. Ballia
2. Meerut
3. Satara
4. Telangana
Codes :
(A) 1, 2, 3
(B) 1, 3, 4
(C) 2, 3, 4
(D) 1, 3

44. On whose recommendation was constituent assembly formed ?
(A) Government of India Act 1935
(B) Cripps’ Mission
(C) Cabinet Mission Plan
(D) Mountbatten Plan

45. The boundary between India and Pakistan was demarcated by—
(A) Durand Line
(B) McMohan Line
(C) Maginot Line
(D) Radcliffe Line

46. The time gap between two successive sessions of Parliament is not be exceed—
(A) Four months
(B) Six months
(C) One year
(D) What is specified by the President

47. Who among the following can participate in the meeting of Parliament without being its member ?
(A) Comptroller and Auditor General of India
(B) Chief Election Commissioner
(C) Attorney General of India
(D) Chief Justice of India


48. Who is the ex-officio Chairman of the Planning Commission ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Finance Minister
(D) Home Minister

49. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by—
(A) President
(B) Speaker of the Lok Sabha
(C) Chairman of the Planning Commission
(D) Finance Minister

50. The largest component of India’s foreign exchange resources is—
(A) Savings out of export earnings
(B) Deposits of NRI
(C) Grants given by IMF and World Bank
(D) Portfolio investment in stock market


Answers
26.A        27.D        28.D        29.C        30.B
31.D        32.D        33.B        34.D        35.B
36.A        37.C        38.A        39.C        40.C
41.C        42.A        43.D        44.C        45.D
46.B        47.C        48.B        49.A        50.A





3 comments:

  1. eToro is the ultimate forex broker for beginner and pro traders.

    ReplyDelete
  2. If you want your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (even if they're dating somebody else now) you need to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Want your ex CRAWLING back to you...?

    ReplyDelete
  3. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Get professional trading signals sent to your mobile phone every day.

    Follow our signals NOW and gain up to 270% daily.

    ReplyDelete