Monday, March 8, 2010

Combined Defence Service Exam., 2009
(Held on 13-2-2009)
General Knowledge : Solved Paper


1. Which one of the following is used as a mordant in dyeing and tanning industry?
(A) Magnesium oxide
(B) Magnesium carbonate
(C) Magnesium chloride
(D) Magnesium sulphate

2. By which one of the following, an old written material which cannot be read easily, can be read ?
(A) γ–rays
(B) X–rays
(C) IR–rays
(D) Radiofrequency waves

3. Which one of the following characteristics is common among parrot, platypus and kangaroo ?
(A) Oviparity
(B) Toothless jaws
(C) Homothermy
(D) Functional postanal tail

4. Which one of the following petroleum refinery products has the lowest boiling point ?
(A) Kerosene
(B) Diesel
(C) Gasoline
(D) Lubricating oil

5. In which one of the following places was Asia’s first Export Processing Zone (EPZ) set up ?
(A) Santa Cruz
(B) Kandla
(C) Cochin
(D) Surat

6. Which one of the following feature films is official nominee for Oscar, 2008 from India ?
(A) Rock on
(B) Walu
(C) Drona
(D) Tare Jamin Par

7. What is the correct chronological order of conferring Bharat Ratna to the following ?
1. M. S. Subbalakshmi
2. Professor Amartya Sen
3. Dr. A. P. J. Abdul Kalam
4. Sushri Lata Dinanath Mangeshkar
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 3, 1, 2, 4
(C) 2, 1, 4, 3
(D) 4, 3, 1, 2

8. Which one of the following zones of the atmosphere is rich in ozone gas ?
(A) Mesosphere
(B) Troposphere
(C) Stratosphere
(D) Ionosphere

9. Which one of the following is an example of vestigial organ in man ?
(A) Jaw apparatus
(B) Ear muscles
(C) Canine teeth
(D) Humerus

10. Which one of the following is a free-living bacterium that helps in nitrogen fixation in soil ?
(A) Azotobacter
(B) Anabaena
(C) Azolla
(D) Nostoc

11. Which one of the following is associated with the formation of brown air in traffic congested cities ?
(A) Sulphur dioxide
(B) Nitrogen oxide
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon monoxide

12. Which one of the following is the permissible level of noise in a silent zone at daytime ?
(A) 50 dB
(B) 60 dB
(C) 65 dB
(D) 75 dB


13. Which one of the following is the first National Park established in India ?
(A) Bandipur
(B) Corbett
(C) Velavadar
(D) Periyar

14. Bryophytes are photosynthetic but do not have vascular tissue and true roots. This feature enables them to resemble with which of the following ?
(A) Fungi
(B) Algae
(C) Pteridophytes
(D) Angiosperms

15. The genetically engineered ‘Golden Rice’ is rich in which of the following ?
(A) Vitamin A and nicotinic acid
(B) β-carotene, Vitamina A and folic acid
(C) β-carotene and iron
(D) Vitamin A and niacin

16. Consider the following statements—
1. National Parks are a special category of protected areas of land and sea coasts where people are an integral part of the system.
2. Sanctuaries are concerned with conservation of particular species.
3. Biosphere Reserves are connected with the habitat of a particular wild animal.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1, 2 and 3
(B) 2 only
(C) 1 and 2 only
(D) 1 and 3 only

17. Which one of the following is categorized as millet ?
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Sorghum
(D) Maize
Ans : (C)

18. The plant dye Henna imparts organge-red colour to skin and hairs due to its reaction with which of the following ?
(A) Proteins and amino acids
(B) Lipids
(C) Carbohydrates
(D) Nucleic acids

19. Which one of the following plants is preferred for mixed cropping in order to enhance the bioavailability of nitrogen ?
(A) Wheat
(B) Gram
(C) Maize
(D) Barley

20. The ‘Red Data Book’ containing information on all wild plants and animals in danger of extinction has been published by which one of the following ?
(A) International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN)
(B) World Wildlife Fund (WWF)
(C) World Conservation Union (WCU)
(D) United Nations Environment Programme (UNEP)

21. Wavelengths of which of the following colours of the visible spectrum of light are maximally absorbed by green plants ?
(A) Green and Yellow
(B) Red and Blue
(C) Green and Red
(D) Blue and Yellow

22. Consider the following regions of India—
1. Western Ghats
2. Aravali Hills
3. Eastern Himalayas
Which of the above is/are biodiversity hot spot/hot spots ?
(A) 1 only
(B) 1 and 3 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

23. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (Medicinal Product)
(a) Quinine
(b) Morphine
(c) Penicillin
(d) Tetracycline
List-II (Source)
1. Poppy plant
2. Bacterium
3. Cinchona bark
4. Fungus

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 2 3 1 4
(C) 3 1 4 2
(D) 2 1 3 4

24. A Forgotten, Empire, written by the renowned historian Robert Sewell is about which one of the following Empires ?
(A) Kushan Empire
(B) Mauryan Empire
(C) Vijayanagar Empire
(D) Mughal Empire

25. Which one of the following is considered as the drug of last resort for human being ?
(A) Penicillin
(B) Tetracycline
(C) Chloramphenicol
(D) Streptomycin


              Answers

1. (D)         2. (B)         3. (C)         4. (C)         5. (B)
6. (D)         7. (B)         8. (C)         9. (B)        10. (A)
11. (A)     12. (A)         13. (B)         14. (B)     15. (B)
16. (B)     17. (C)         18. (A)         19. (B)     20. (A)
21. (B)     22. (B)         23. (C)         24. (C)     25. (C)

Directions—The following five (5) items consist of two statements, one labelled as ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You are to examine these two statements carefully and select the correct answers to these items using the code given below—
Codes :
(A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

26. Assertion (A) : Venus is the brightest object in the sky after the sun.
Reason (R) : Venus is the second planet from the sun in our solar system.

27. Assertion (A) : Despite low evaporation and stable stratification of the atmosphere, salinity is high in polar regions.
Reason (R) : Sea water freezes leaving the remaining water saline than before.

28. Assertion (A) : Physiological density is preferable to arithmetic density as an index of population density.
Reason (R) : Physiological density is based on arable land while arithmetic density is based on total area.

29. Assertion (A) : Water in an open pond remains cool even on a hot summer day.
Reason (R) : Water on heating evaporates and heat energy gets converted into latent heat.

30. Assertion (A) : Soaps do not form lather with water containing salts of calcium and magnesium.
Reason (R) : Calcium and magnesium salts of long-chain fatty acids are insoluble in water.

31. The head of a district (Ahara), the principal coordinator of the revenue and the officer in charge of general and military functions in his jurisdiction during Mauryan Empire was known as—
(A) Krori
(B) Rajuka
(C) Foujdar
(D) Chirastadar

32. Which one among the following States has the highest gender disparity ?
(A) Orissa
(B) Uttar Pradesh
(C) Haryana
(D) Maharashtra

33. Who among the following recommends to the Parliament for the abolition of the Legislative Council in a State ?
(A) The President of India
(B) The Governor of the concerned State
(C) The Legislative Council of the concerned State
(D) The Legislative Assembly of the concerned State

34. Nail polish remover contains—
(A) acetone
(B) benzene
(C) petroleum ether
(D) acetic acid
35. Who among the following had moved the objectives resolution which formed the basis of the Preamble of the Constitution of India in the Constituent Assembly on December 13, 1946 ?
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Sardar Vallabhbhai Patel
(D) Pt. Jawaharlal Nehru

36. Which one of the following is the largest Committee of the Parliament ?
(A) The Public Accounts Committee
(B) The Estimates Committee
(C) The Committee on Public Undertakings
(D) The Committee on Petitions

37. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly ?
(A) Sardar Vallabhbhai Patel
(B) Acharya J. B. Kriplani
(C) Lok Nayak Jayprakash Narayan
(D) K. M. Munshi

38. In which of the following years the Fundamental Duties have been added to the existent Fundamental Rights in the Constitution of India ?
(A) 1965
(B) 1976
(C) 1979
(D) 1982

39. Consider the following statements with respect to Attorney General of India—
1. He is appointed by the President.
2. He must have the same qualifications as are required by a judge of High Court.
3. In the performance of his duties he shall have the right of audience in all courts of India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 1 and 3 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

40. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (Provision of the Constitutio of India)
(a) Amendment of the Constitution
(b) Directive Principles
(c) Emergency Power of the President
(d) The Union-State Relations
List-II (Source)
1. Constitution of Germany
2. Constitution of Canada
3. Constitution of South Africa
4. Irish Constitution

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 3 4 1 2
(C) 1 4 2 3
(D) 3 1 4 2


41. Who among the following was elected as the President of All-India Khilafat Conference met at Delhi in November 1919 ?
(A) Motilal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) M. A. Jinnah
(D) Shaukat Ali

42. According to Article 164(1) of the Constitution of India, in three States there shall be a Minister incharge of tribal welfare who may in addition be in charge of the welfare of the Scheduled Castes and Backward Classes.
Which one of the following States is not covered by the Article ?
(A) Jharkhand
(B) Punjab
(C) Madhya Pradesh
(D) Orissa

43. In which of the following years was the All-India Trade Union Congress formed in Bombay ?
(A) 1918
(B) 1919
(C) 1920
(D) 1921

44. Which one of the following is the correct chronological order of the tenures of the following Presidents of Indian National Congress ?
1. Jagjivan Ram
2. K. Kamraj
3. P. D. Tandon
4. U. N. Dhebar
Select the correct answer using the codes given below—
Codes :
(A) 1, 2, 4, 3
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 3, 4, 2, 1
(D) 3, 4, 1, 2

45. Who among the following was the first Speaker of the Lok Sabha ?
(A) M. A. Ayyangar
(B) G. V. Mavalankar
(C) Sardar Hukam Singh
(D) N. Sanjiva Reddy

46. In which of the following years was General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) absorbed into the World Trade Organization (WTO) ?
(A) 1991
(B) 1995
(C) 2000
(D) 2005

47. Consider the following statements— X-rays
1. can pass through thin sheets of aluminium
2. can be deflected by magnetic field
3. move with a velocity less than the velocity of ultraviolet rays in vacuum
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1 and 2 only

48. If a small raindrop falls through air—
(A) its velocity goes on increasing
(B) its velocity goes on decreasing
(C) its velocity goes on increasing for some time and then becomes constant
(D) it falls with constant speed for some time and then its velocity increases

49. Television signal cannot be received generally beyond a particular distance due to—
(A) curvature of the earth
(B) weakness of antenna
(C) weakness of signal
(D) absorption of signal in air

50. Because of which one of the following factors, clouds do not precipitate in deserts ?
(A) Low pressure
(B) Low humidity
(C) High wind velocity
(D) High temperature

              Answers

26. (B)      27. (D)     28. (D)     29. (A)     30. (A)
31. (B)    32. (C)     33. (D)     34. (A)    35. (D)
36. (B)     37. (C)     38. (B)     39. (B)     40. (B)
41. (B)     42. (B)     43. (C)     44. (C)     45. (B)
46. (B)     47. (B)     48. (C)     49. (A)     50. (B)


51. Which one of the following is an object with such a strong gravitational field that even light cannot escape from its surface ?
(A) Neutron star
(B) White dwarf
(C) Black hole
(D) Supernova star

52. Which one of the following is a medium range surface to air missile ?
(A) Trishul
(B) Nag
(C) Prithvi
(D) Akash

53. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (Vitamin)
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B1
(c) Vitamin C
(d) Vitamin E
List-II (Chemical Compound)
1. Thiamin
2. Retinol
3. Ascorbic acid
4. Tocopherol

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 3 2
(B) 2 3 1 4
(C) 4 3 1 2
(D) 2 1 3 4

54. Which one of the following is the tide produced as a consequence of moon and sun pulling the earth in the same direction ?
(A) Spring tide
(B) Neap tide
(C) High tide
(D) Low tide

55. Aqua regia used by alchemists to separate silver and gold is a mixture of—
(A) hydrochloric acid (concentrated) and nitric acid (concentrated)
(B) hydrochloric acid (concentrated and sulphuric acid (concentrated)
(C) nitric acid (concentrated) and sulphuric acid (concentrated)
(D) hydrochloric acid (dilute) and sulphuric acid (dilute)

56. Commercial vulcanization of rubber involves—
(A) sulphur
(B) carbon
(C) phosphorus
(D) selenium


57. In which one of the following is higher percentage of carbon found ?
(A) Lignite coal
(B) Peat coal
(C) Bituminous coal
(D) Anthracite coal

58. Which one of the following when dissolved in H2O gives hissing sound ?
(A) Limestone
(B) Slacked lime
(C) Soda lime
(D) Quicklime

59. The rusting of iron nail—
(A) decreases its weight
(B) increases its weight
(C) does not affect weight but iron is oxidized
(D) does not affect weight but iron is reduced

60. Which one of the following is heavy water used in nuclear reactor ?
(A) Water having molecular weight 18 amu
(B) Water having molecular weight 20 amu
(C) Water at 4°C but having molecular weight 19 amu
(D) Water below the ice in a frozen sea

61. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Country — Currency
(A) Brazil — Reais
(B) China — Yuan
(C) Mexico — Pesos
(D) Thailand — Ringgit

62. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (City)
(a) Bangaluru
(b) Chennai
(c) Motera
(d) Jaipur
List-II (Stadium)
1. Sawai Mansingh
2. Sardar Patel
3. Chinnaswami
4. Chidambaram

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 4 2 1
(C) 1 3 2 4
(D) 3 2 4 1

63. Who among the following had won the Wimbledon Women’s Singles Title, 2008 ?
(A) Ana Ivanovic
(B) Maria Sharapova
(C) Serena Williams
(D) Venus Williams

64. Who among the following is the first man (after Bjorn Borg in 1980) to win the French Open and Wimbledon Singles Title back to back ?
(A) Rafael Nadal
(B) Roger Federer
(C) John McEnroe
(D) Daniel Nestor

65. Which one of the following books had been named as winner of the Best of the Booker Award in 2008 ?
(A) The Enchantress of Florence
(B) Disgrace
(C) Midnight’s Children
(D) The Siege of Krishnapur

66. Which one of the following countries has recently carried out military operations in Georgia ?
(A) USA
(B) Poland
(C) Russia
(D) Kyrgyzstan

67. Which one of the following Committees/Commissions was formed to study and suggest pricing pattern for oil and natural gas sectors in India ?
(A) B. K. Chaturvedi Committee
(B) Sachar Committee
(C) B. N. Srikrishna Commission
(D) M. Veerapa Moily Commission

68. Which one of the following countries has adopted a new Constitution in the year 2008 aiming to pursue a modern, multi-party, democratic system and giving more power to the judiciary and legislature ?
(A) Japan
(B) Bhutan
(C) Maldives
(D) Singapore

69. Which one of the following countries has recently tested a twostage satellite launch rocket named the Safir-e-Omid or the Ambassador of Peace ?
(A) Israel
(B) Iran
(C) Pakistan
(D) Turkey

70. Consider the following statements about Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT)—
1. The treaty comes into force only if and when all nuclear capable countries sign it.
2. Iraq and India have not signed the treaty.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

71. In appreciation of his environmental research and campaigns, space agency NASA has recently named a minor planet after whom among the following ?
(A) Sainudeen Pattazhy
(B) Anil Agarwal
(C) Sunita Narayan
(D) R. K. Pachauri

72. Who among the following has issued the coin rupee for the first time ?
(A) Muhammad-bin-Tughluq
(B) Alauddin Khilji
(C) Sher Shah
(D) Akbar

73. Which one of the following was the original name of Tansen, the famous musician in the court of Akbar ?
(A) Mahananda Pande
(B) Lal Kalwant
(C) Baz Bahadur
(D) Ramtanu Pande

74. Who among the following was not a member of the Cabinet Mission ?
(A) Sir Stafford Cripps
(B) A. V. Alexander
(C) Radcliffe
(D) Pethwick Lawrence

75. What is the correct sequence of the following events ?
1. Rowlatt Act
2. Gandhi-Irwin Pact
3. Morley-Minto Reforms
4. Ilbert Bill
Select the correct answer using the codes given below—
Codes :
(A) 1, 2, 4, 3
(B) 4, 3, 1, 2
(C) 4, 1, 3, 2
(D) 3, 4, 1, 2

              Answers

51. (C)      52. (D)     53. (D)     54. (C)     55. (A)
56. (A)    57. (D)     58. (D)     59. (B)    60. (B)
61. (D)     62. (B)     63. (D)     64. (A)     65. (C)
66. (C)     67. (A)     68. (C)     69. (B)     70. (B)
71. (A)     72. (C)     73. (D)     74. (C)     75. (B)


76. Under which one of the following systems of assessment, the British Government collected revenue directly from the farmers ?
(A) Zamindari
(B) Ryotwari
(C) Annawari
(D) Desaiwari

77. Who among the following has started the Public Works Department in India in AD 1848 ?
(A) Lord William Bentinck
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Cornwallis

78. Who among the following was thrice elected President of the Indian National Congress ?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Surendranath Banerjee
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) Shankaran Nair

79. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (Person)
(a) G. K. Gokhale
(b) M. M. Malaviya
(c) C. Rajagopalachari
(d) V. V. Savarkar
List-II (Associated in Formation of)
1. Servants of India Society
2. Benaras Hindu University
3. Free India Society
4. Swatantra Party

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 3 4 2 1
(C) 1 4 2 3
(D) 3 2 4 1

80. Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third Round Table Conference ?
(A) Faiz Ahmad Faiz
(B) Josh Malihabadi
(C) Muhammad Iqbal
(D) Firaq Gorakhpuri

81. What is the correct sequence of the following events ?
1. Bardoli Satyagraha
2. Rajkot Satyagraha
3. Champaran Satyagraha
4. Nagpur Satyagraha
Select the correct answer using the codes given below—
Codes :
(A) 1, 2, 4, 3
(B) 4, 3, 1, 2
(C) 3, 1, 4, 2
(D) 3, 4, 1, 2

82. In which of the following years was the first Railway line between Bombay and Thane laid ?
(A) 1853
(B) 1854
(C) 1856
(D) 1858

83. Who among the following was not a party to the league that was defeated by the British in the Battle of Buxar ?
(A) Shuja-ud-daulah
(B) Shah Alam
(C) Mir Jafar
(D) Mir Kasim
84. In Buddhism, what does Patimokkha stand for ?
(A) A description of Mahayana Buddhism
(B) A description of Hinayana Buddhism
(C) The rules of the Sangha
(D) The questions of king Menander

85. Who among the following was the founder of the Muslim League ?
(A) Muhammad Ali Jinnah
(B) Shaukat Ali
(C) Nawab Salimullah
(D) Aga Khan

86. Whose philosophy is called the Advaita ?
(A) Ramanujacharya
(B) Shankaracharya
(C) Nagarjuna
(D) Vasumitra

87. Consider the following Vice-Presidents of India—
1. V. V. Giri
2. M. Hidayatullah
3. B. D. Jatti
4. G. S. Pathak
Which one of the following is the correct chronology of their tenures ?
(A) 1, 4, 3, 2
(B) 2, 1, 3, 4
(C) 3, 2,1 , 4
(D) 4, 1, 3, 2

88. In which one of the following Ministries the census organization has been functioning on a permanent footing since 1961 ?
(A) Health and Family Welfare
(B) Home Affairs
(C) Social Justice and Empowerment
(D) Human Resource Development

89. Which of the following is not a recommendation of the Ashok Mehta Committee on Panchayati Raj ?
(A) Open participation of political parties in Panchayati Raj affairs
(B) Creation of a three-tier system
(C) Reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes
(D) Compulsory powers of taxation to Panchayati Raj institution

90. With reference to the Constitution of India, which one of the following pairs is not correctly matched ?
Subject — List
(A) Stock Exchange —The State List
(B) Forest —The Concurrent List
(C) Insurance —The Union List
(D) Marriage and Divorce —The Concurrent List

91. In which one of the following islands of India is an active volcano found ?
(A) Car Nicobar Island
(B) Nancowry Island
(C) Barren Island
(D) Maya Bunder Island

92. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (Pass)
(a) Zoji La Pass
(b) Bara Lacha Pass
(c) Jelep La Pass
(d) Niti Pass
List-II (State)
1. Sikkim
2. Uttarakhand
3. Himachal Pradesh
4. Jammu and Kashmir

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 3 2
(B) 2 3 1 4
(C) 4 3 1 2
(D) 2 1 3 4

93. Which one of the following longitudes determines the Indian Standard Time ?
(A) 85•5° E
(B) 86•5° E
(C) 84•5° E
(D) 82•5° E
94. Which one of the following is the oldest mountain range in India ?
(A) Himalayas
(B) Aravali
(C) Satpura
(D) Nilgiri

95. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (River)
(a) Brahmaputra
(b) Krishna
(c) Narmada
(d) Cauvery
List-II (Tributary)
1. Musi
2. Tawa
3. Bhavani
4. Dikhow

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 4 1 2 3
(C) 3 2 1 4
(D) 3 1 2 4

96. Which one of the following lakes in India has the highest water salinity ?
(A) Dal
(B) Chilika
(C) Wular
(D) Sambhar

97. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
River — City
(A) Gomti — Lucknow
(B) Saryu — Ayodhya
(C) Alaknanda — Badrinath
(D) Narmada — Satna

98. Which one of the following cities will never get the vertical rays of the sun ?
(A) Srinagar
(B) Mumbai
(C) Kolkata
(D) Thiruvananthapuram

99. Which of the following diseases is not caused by viruses ?
(A) Cholera
(B) Chickenpox
(C) Hepatitis
(D) Measles

100. Which one of the following sequences of the oil refineries of India as they occur from south to north is correct ?
(A) Kochi–Mangalore–Mumbai–Koyali
(B) Koyali–Mumbai–Mangalore–Kochi
(C) Kochi–Mumbai–Mangalore–Koyali
(D) Mangalore–Kochi–Mumbai–Koyali

              Answers

76. (B)      77. (B)     78. (A)     79. (A)    80. (C)
81. (C)    82. (A)     83. (C)     84. (C)    85. (C)
86. (B)     87. (A)     88. (B)     89. (B)     90. (A)
91. (C)     92. (C)     93. (D)     94. (B)     95. (B)
96. (D)     97. (D)     98. (A)     99. (A)     100. (A)

101. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (Multipurpose River Project)
(a) Rihand
(b) Gandak
(c) Chambal
(d) Mahanadi
List-II (Hydel Power Station)
1. Hirakud
2. Balmikinagar
3. Pipri
4. Kota

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 1 2 4 3
(C) 3 2 4 1
(D) 1 4 2 3

102. Which one of the following States of India is the largest producer of lignite coal ?
(A) Maharashtra
(B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh
(D) Tamil Nadu

103. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
National Park — State
(A) Kanha National Park — Madhya Pradesh
(B) Sultanpur National Park — Haryana
(C) Ranthambore National Park — Gujarat
(D) Bandipur National Park — Karnataka

104. Which one of the following oil fields of India is the oldest and still producing oil ?
(A) Bombay High
(B) Digboi
(C) Ankleshwar
(D) Naharkatiya

105. The shaded area in the map given below is the major producer of which one of the following ?
(A) Cotton
(B) Groundnut
(C) Wheat
(D) Mustard

106. Which one of the following States is the largest producer of black pepper in India ?
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh

107. The Buddha delivered his first sermon, known as ‘Turning of the wheel of law’ at—
(A) Sanchi
(B) Sarnath
(C) Sravasti
(D) Bodh Gaya

108. Which one of the following is the longest National Highway in India ?
(A) NH 2
(B) NH 7
(C) NH 8
(D) NH 31

109. In human beings, the opening of the stomach into the small intestine is called—
(A) caecum
(B) ileum
(C) oesophagus
(D) pylorus

110. In which one of the following places is the Forest Survey of India (FSI), a national organization engaged in forest cover mapping, forest inventory and training in the field of remote sensing and GIS, located ?
(A) Dehradun
(B) Itanagar
(C) Ahmedabad
(D) Aizawl

111. The Veerapa Moily Commission in its report on Administrative Reforms among other aspects has suggested doing away with which one of the following pairs of Articles of the Constitution of India ?
(A) Articles 305 and 306
(B) Articles 307 and 308
(C) Articles 308 and 309
(D) Articles 310 and 311

112. Who among the following has created world record in the men’s 100 metres sprint event at 2008 Olympic Games ?
(A) Usain Bolt
(B) Churandy Martina
(C) Asafa Powell
(D) Walter Dix


113. What does Fuwa, the Official Mascot of the 2008 Olympic Games, contain ?
(A) Four popular animals of China and the Olympic Flame
(B) Five popular animals of China and the map of China
(C) Five popular animals of China
(D) Four popular animals of China and the world map

114. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (Year)
(a) 2002
(b) 2004
(c) 2005
(d) 2008
List-II (UN’s International Year)
1. International Year of Ecotourism
2. International year of Microcredit
3. International year of Planet Earth
4. International year of Struggle against Slavery and its abolition

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 1 4 2 3
(C) 3 2 4 1
(D) 1 2 4 3

115. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Person — Bank
(A) O. P. Bhatt — SBI
(B) K. V. Kamath — ICICI
(C) Aditya Puri — HDFC
(D) Vikram Pandit — IDBI

116. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Nobel Laureate — Discipline of 2008
(A) Martti Ahtisaari —Peace
(B) Yoichiro Nambu —Physics
(C) Jean-Marie Gustave Le Clezio —Literature
(D) Osamu Shimomura —Physiology

117. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Player)

(a) Gagan Narang
(b) Akhil Kumar
(c) Mangal Singh Champia
(d) Virdhawal Khade
List-II (Sports)
1. Archery
2. Swimming
3. Boxing
4. Rifle Shooting

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 3 2
(B) 2 3 1 4
(C) 4 3 1 2
(D) 2 1 3 4

118. Consider the following statements about IAEA—
1. It was set up as the world’s Atoms for Peace organization in 1957.
2. The IAEA Secretariat is headquartered at the Vienna International Centre in Vienna, Austria.
3. In terms of its Statute, the IAEA reports annually to the UN General Assembly.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 only
(C) 2 and 3 only
(D) 3 only

119. Who among the following has been awarded the Officer of the Legion of Honour, the highest civilian distinction of the Government of France ?
(A) N. R. Narayana Murthy
(B) Ratan Tata
(C) K. M. Birla
(D) Mukesh Ambani

120. Madhya Pradesh shares its border with how many States ?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6

              Answers

101. (C)    102. (D)     103. (C)     104. (B)    105. (B)
106. (B)    107. (B)     108. (B)     109. (D)    110. (A)
111. (B)     112. (A)     113. (A)     114. (B)     115. (D)
116 (D)     117. (C)     118. (A)     119. (A)     120. (C)

5 comments:

  1. eToro is the ultimate forex broker for rookie and professional traders.

    ReplyDelete
  2. +$3,624 profit last week!

    Get 5 Star verified winning picks on MLB, NHL, NBA & NFL + Anti-Vegas Smart Money Signals!!!

    ReplyDelete
  3. If you want your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (even if they're dating somebody else now) you need to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Get your ex back with TEXT messages?

    ReplyDelete
  4. Quantum Binary Signals

    Get professional trading signals delivered to your cell phone every day.

    Follow our trades NOW and gain up to 270% per day.

    ReplyDelete
  5. There is shocking news in the sports betting world.

    It's been said that any bettor must watch this,

    Watch this now or stop betting on sports...

    Sports Cash System - Automated Sports Betting Software

    ReplyDelete