Tuesday, June 22, 2010

SSC Prevoius Qn Paper

1. Which of the following is the winner of Miss Universe 2008
(A) Riyo Mori
(B) Zhang Zilin
(C) Dayana Mendoza
(D) Simaran Kaur Mundi
2. The President of India can nominate to the Rajya Sabha:
(A) 6 members
(B) 9 members
(C) 12 members
(D) 15 members
3. The first General elections under the Indian constitution were held
in :
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1953
4. The President of India is elected by:
(A) Parliament
(B) State legislatures
(C) by the people directly
(D) by an electoral college consisting of the elected members of the
Lok Sabha, the Rajya Sabha and the State Legislative Assemblies.
5. Which article of the Indian constitution empowers the President of
India to impose central rule on a state?
(A) Article 256
(B) Article 356
(C) Article 370
(D) Article 373
6. The time-gap between two sessions of parliament must not exceed
(A) 3 months
(B) 6 months
(C) 9 months
(D) 12 months
7. The vacancy in the office of the President must be filled within :
(A) 6 month
(B) 9 month
(C) 12 month
(D) 3 month
8. The drafting committee of the Indian Constitution was headed by:
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) N. Gopalaswamy
(D) Jawahar Lal Nehru
9. The Union Cabinet is responsible to :
(A) The Rajya Sabha only
(B) The Lok Sabha only
(C) The Lok Sabha and the Rajya Sabha
(D) The President of India
10. Which of the following bodies has not been provided for by the
Indian constitution ?
(A) Election Commission
(B) Planning Commission
(C) Finance Commission
(D) Union Public Service Commission
11. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the
President to the Lok Sabha is :
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
12. The sanctioned strength of the Judges of Supreme Court of India
including the Chief Justice is :
(A) 15
(B) 17
(C) 20
(D) 26






13. Who was the first President of India to be elected unopposed?
(A) Dr. S. Radhakrishana
(B) N. Sanjiva Reddy
(C) V. V. Giri
(D) Dr. Rajendra Prasad
14. The maximum strength of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is
:
(A) 525 and 250
(B) 552 and 250
(C) 535 and 275
(D) 500 and 250
15. If the Vice-president were to submit his resignation, he would
notify to :
(A) The President of India
(B) The Prime Minister
(C) The Chief Justic of India
(D) The Speaker of the Lok Sabha
16. What is the minimum strength of a State Legislative Assembly?
(A) 40
(B) 60
(C) 50
(D) 70
17. India is the third developing country to host the 2010
commonwealth Games. The other two are :
(A) Malaysia and South Korea
(B) Singapore and Jamaica
(C) Jamaica & China
(D) Malaysia & Jamaica
18. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by
the :
(A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Finance Minister
(D) Lok Sabha
19. Article 370 of the Indian constitution deals with :
(A) The Emergency Powers of the President
(B) The special position of the state of Jammu and Kashmir
(C) The power of the President to seek the advisory opinion of the
Supreme Court on any matter of public importance
(D) Distribution of taxes between the Centre and the State
20. The Supreme commander of the Defence Forces of India is :
(A) The Defence Minister
(B) The Prime Minister
(C) The Chief of the Army Staff
(D) The President of India
21. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Tapti
(D) Godavari
22. The Manas Wildlife Sanctuary is located in the state of :
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) West Bengal
23. How many major ports are there at present in India?
(A) 8
(B) 12
(C) 15
(D) 14
24. The earth revolves round the sun and its causes :
(A) Differences in longitude and time
(B) Changes of seasons
(C) Deflection of winds and currents
(D) Formation of day and night





25. Latitude of a point on the earth is measured by the distance in :
(A) Kilometres from the Equator
(B) Angles from the Equator
(C) Angles from the Poles
(D) None of the above
26. The earth is :
(A) Spherical
(B) Elliptical
(C) Oblate Spheroid
(D) Prolate Spheroid
27. Day and Night are equal at the :
(A) Equator
(B) Poles
(C) Prime Meridian
(D) Antarctic
28. The heaviest planet revolving round the sun is :
(A) Moon
(B) Jupiter
(C) Neptune
(D) Pluto
29. The biggest Planet is :
(A) Venus
(B) Mars
(C) Mercury
(D) Jupiter
30. The International Date line passes through :
(A) Exactly through 180° Longitude
(B) Equator
(C) Approximately 180° east or west meridian
(D) 0° Meridian
31. The largest river of Asia is:
(A) Yangtze
(B) Yenisei
(C) Indus
(D) Mekong
32. Which country is called the `Sugar Bowl' of the world?
(A) Cuba
(B) India
(C) Nepal
(D) Norway
33. Which of the following countries has the largest area in the
world?
(A) USA
(B) Russia
(C) Canada
(D) China
34. The world's highest waterfall, the Angel Falls is situated in :
(A) Venezuela
(B) USA
(C) Guyana
(D) Australia
35. The universe is composed of :
(A) Earth
(B) Earth and the Sun
(C) Mat
(D) None
36. The Temperate Grasslands of South America are called :
(A) Pampas
(B) Steppes
(C) Savanna
(D) Evergreen grasslands
37. Rial is the currency of :
(A) Romania
(B) Iran
(C) Japan
(D) Libya





38. New Moore island is situated in the :
(A) Indian Ocean
(B) Bay of Bengal
(C) Arabian Sea
(D) China Sea
39. Which river in the world carries the maximum volume of water?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Mississippi Missouri
(D) Ganga
40. Which of the following rivers crosses the equator twice?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Congo
(D) Orinoco
41. The Indus Valley civilization is associated with :
(A) Egyptians
(B) Sumerians
(C) Chinese
(D) Mesopotamians
42. The Indus Valley Civilization was famous for :
(A) Well planned cities
(B) Efficient civic organisation
(C) Progress of art and architecture
(D) All the above
43. Who was mainly worshipped in the Rig Vedic Period?
(A) Indra
(B) Vishnu
(C) Sun
(D) Trimurti
44. Who is regarded as the great law-giver of ancient India?
(A) Panini
(B) Manu
(C) Kautilya
(D) Dhruv
45. Which of the following is the oldest Veda?
(A) Samaveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda
46. Who among the following was called Light of Asia?
(A) Mahavira
(B) Buddha
(C) Akbar
(D) Ashoka
47. Who was the founder of the Gupta dynasty?
(A) Srigupta
(B) Chandragupta II
(C) Samudragupta
(D) Kumargupta
48. The Upanishads are :
(A) A source of Hindu philosophy
(B) Books of Ancient Hindu laws
(C) Books on social behaviour of man
(D) Prayers to God
49. The biggest mosque of India was built by :
(A) Aurangzeb
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Jahangir
50. The first Battle of Panipat was fought between :
(A) Sher Shah Suri and Akbar
(B) Humayun and Ibrahim Lodhi
(C) Babar and Ibrahim Lodhi
(D) Babar and Ranasanga







51. The Chinese pilgrim who visited India during the period of
Harshavardhana was :
(A) Fa-hien
(B) Hiuen Tsang
(C) Itsing
(D) Wang-sung
52. Who among the following belonged to the moderate group of the
Indian National Congress?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) Bal Gangadhar Tilak
53. Fa-hien came to India during the reign of :
(A) Ashoka
(B) Chandragupta II
(C) Harsha
(D) Kanishka
54. Which of the following temples was built by the Cholas?
(A) Shore Temple, Mahabali-puram
(B) Brihadeeswara Temple, Tanjavur
(C) Sun Temple, Konark
(D) Meenakshi Temple, Madurai
55. Which dynasty was well-known for excellent village
administration?
(A) Pandyas
(B) Pallavas
(C) Cholas
(D) Chalukyas
56. The Ajanta Caves were built during the period of the :
(A) Guptas
(B) Kushanas
(C) Mauryas
(D) Chaulkyas
57. The eight-fold path was propounded by :
(A) Kabirdas
(B) Buddha
(C) Shankaracharya
(D) Mahavira
58. Who were the first to issue gold coins in India?
(A) Mauryas
(B) Indo-Greeks
(C) Guptas
(D) Kushanas
59. `The Vedas contain all the truth' was interpreted by :
(A) Swami Vivekananda
(B) Swami Dayananda
(C) Raja Ram Mohan Rai
(D) None of the above
60. Sanchi portrays the art and sculpture of the :
(A) Jains
(B) Buddhists
(C) Muslims
(D) Christians
61. Which among the following is a folk dance of India?
(A) Manipuri
(B) Garba
(C) Kathakali
(D) Mohiniattam
62. Kathak is the principal classical dance of :
(A) South India
(B) Eastern India
(C) Northern India
(D) Western India
63. The classical dance of Andhra Pradesh is :
(A) Kathakali
(B) Kuchipudi
(C) Odissi
(D) Bharatanatyam
64. The popular folk song of Uttar Pradesh is known as :
(A) Maang
(B) Kajari
(C) Baul
(D) Boli
65. The folk theatre of Bihar is calledÿ:
(A) Rammat
(B) Nautanki
(C) Bidesia
(D) Manch
66. Which of the following classical dance originated in Tamil Nadu
?
(A) Kathakali
(B) Kathak
(C) Bharatanatyam
(D) Odissi
67. The oldest form of composition of the Hindustani vocal music is
:
(A) Ghazal
(B) Dhrupad
(C) Thumari
(D) None of the above
68. Indian classical dance has been popularized abroad by :
(A) Malaika Arora
(B) Gopi Krishna
(C) Uday Shankar
(D) Yamini Krishnamurti
69. Tamasha is the famous folk form of musical theatre and belong
to :
(A) Uttar Pradesh
(B) Punjab
(C) Maharashtra
(D) Bihar
70. The Sangeet Natak Akademi fosters the development of dance,
drama and music in the country. When was it established ?
(A) 1951
(B) 1953
(C) 1954
(D) 1956
71. When was the Planning Commission set up to prepare a blue
print of development for the country?
(A) 1948
(B) 1949
(C) 1950
(D) 1951
72. Who was the first Chairman of the Planning Commission?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Sardar Patel
73. The National Development Council was set up in :
(A) 1948
(B) 1950
(C) 1951
(D) 1962
74. The First Five-year plan covered the period :
(A) 1947-52
(B) 1950-55
(C) 1951-56
(D) 1952-57
75. Removal of poverty was the fore-most objective of which of the
following five year plans?
(A) Third
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Sixth
76. Planning Commission is :
(A) Advisory body
(B) Executive body
(C) Government body
(D) Autonomous body
77. The Community Development Programme was launched in :
(A) 1950
(B) 1952
(C) 1956
(D) 1960
78. The highest body which approves the Five-Year Plan is the :
(A) Finance Ministry
(B) Lok Sabha
(C) Rajya Sabha
(D) National Development Council
79. Which of the following commodities earn maximum foreign
exchange for India?
(A) Jute
(B) Iron and Steel
(C) Tea
(D) Sugar
80. The one rupee note bears the signature of :
(A) Secretary, Ministry of Finance
(B) Governor, Reserve Bank of India
(C) Finance Minister
(D) None of these
81. How many banks were nationalized in 1969?
(A) 16
(B) 14
(C) 15
(D) 20
82. The Reserve Bank of India was established in :
(A) 1820
(B) 1920
(C) 1935
(D) 1940
83. The first Indian Bank was :
(A) Traders Bank
(B) Imperial Bank
(C) Presidency Bank of Calcutta
(D) None
84. The rupee coin was first minted in India in :
(A) 1542
(B) 1601
(C) 1809
(D) 1677
85. The Export-Import (EXIM) Bank was set up in :
(A) 1980
(B) 1982
(C) 1981
(D) 1989
86. Which of the following is not a chemical action?
(A) Burning of coal
(B) Conversion of water into steam
(C) Digestion of food
(D) Burning of Paper
87. The chemical name of vitamin C is :
(A) Citric acid
(B) Ascorbic acid
(C) Oxalic acid
(D) Nitric acid
88. Permanent harness of water is due to the presence of :
(A) Calcium bicarbonate
(B) Magnesium bicarbonate
(C) Calcium sulphate
(D) Sodium bicarbonate
89. Liquified Petroleum Gas (LPG) consist of :
(A) Butane and propane
(B) Ethane and hexane
(C) Ethane and nonane
(D) None of these
90. Which of the following is present in hard water :
(A) Calcium
(B) Aluminium
(C) Sodium
(D) Chlorine
91. Ecology deals with :
(A) Birds
(B) Cell formation
(C) Tissues
(D) Relation between organisms and their environment
92. Meteorology is the science of :
(A) Weather
(B) Meteors
(C) Metals
(D) Earthquakes
93. Entomology deals with :
(A) Plants
(B) Animals
(C) Insects
(D) Chemicals
94. Numismatics is the study of :
(A) Coins
(B) Numbers
(C) Stamps
(D) Space
95. When ice melts in a beaker of water, the level of water in the
beaker will :
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain the same
(D) First increase and then decrease
96. Which of the following does not admit any division?
(A) Atom
(B) Molecules
(C) Compounds
(D) All
97. What is the approximate velocity of sound in air :
(A) 3 m/s
(B) 30 m/s
(C) 300 m/s
(D) 3000 m/s
98. Which of the following is not a primary colour :
(A) Blue
(B) Green
(C) Red
(D) Black
99. Sound travels fastest through :
(A) Vacuum
(B) Steel
(C) Water
(D) Air
100. Who is the present Governor of Bihar ?
(A) R.S.Gavai
(B) R.L.Bhatia
(C) Buta Singh
(D) Syed Sibti Razi



ANSWERS

1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (B) 6. (B) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (A) 16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (B)
20.
(D) 21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (B) 26. (C) 27. (A) 28. (B) 29.
(D) 30. (C)
31. (A) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (C) 36. (A) 37. (B) 38. (B) 39.
(A) 40. (A)
41. (B) 42. (D) 43. (A) 44. (B) 45. (B) 46. (B) 47. (A) 48. (A) 49. (B)
50. (C)
51. (B) 52. (C) 53. (B) 54. (B) 55. (C) 56. (A) 57. (B) 58. (B) 59. (B)
60. (B)
61. (B) 62. (C) 63. (B) 64. (B) 65. (C) 66. (C) 67. (B) 68. (C) 69. (C)
70. (B)
71. (C) 72. (C) 73. (C) 74. (C) 75. (D) 76. (A) 77. (B) 78. (D) 79. (C)
80. (A)
81. (B) 82. (C) 83. (C) 84. (A) 85. (B) 86. (B) 87. (B) 88. (C) 89. (A)
90. (A)
91. (D) 92. (A) 93. (C) 94. (A) 95. (C) 96. (A) 97. (C) 98. (D) 99.
(B) 100. (B)

7 comments:

  1. There is a chance you are eligible for a complimentary $1,000 Amazon Gift Card.

    ReplyDelete
  2. I've been using AVG security for many years, and I'd recommend this product to all you.

    ReplyDelete
  3. eToro is the ultimate forex trading platform for rookie and full-time traders.

    ReplyDelete
  4. If you want your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (no matter why you broke up) you got to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Get your ex back with TEXT messages?

    ReplyDelete