Tuesday, April 6, 2010

General Knowledge

1. The Chief Justice of Pakistan’s Supreme Court suspended last year by President Musharraf was—
(A) Shaukat Aziz
(B) Anees Fahim
(C) Ifthikar Chaudhury
(D) Farooq Leghari
Ans : (C)
2. Which of the following organizations has set the target of reducing Greenhouse gas emissions by 50% by the year 2050 ?
(A) United Nations
(B) UNDP
(C) G-8
(D) SAARC
Ans : (C)
3. The Sunfeast Open Tournament (2007) was won by—
(A) Vania King
(B) Sania Mirza
(C) Mariya Korytheseva
(D) Maria Kirilenke
Ans : (D)
4. Who was the Men’s national senior Billiards champion in 2007 ?
(A) Pankaj Advani
(B) Ashok Shandilya
(C) Abhijeet Gupta
(D) None of the above
Ans : (A)
5. Ustad Amzad Ali Khan is an exponent of—
(A) Santoor
(B) Sarod
(C) Violin
(D) Tabla
Ans : (B)
6. Which book is written by Satyendra Nath Dutta ?
(A) Agnibina
(B) Kuhu-O-Keka
(C) Sagar-Theke-Fera
(D) Trijama
Ans : (B)
7. Which State is regarded as the land of five rivers ?
(A) Gujarat
(B) Assam
(C) Chhattisgarh
(D) Punjab
Ans : (D)
8. The largest rice producing State in India is—
(A) West Bengal
(B) Punjab
(C) Uttar Pradesh
(D) Haryana
Ans : (A)
9. China’s national game is—
(A) Football
(B) Hockey
(C) Polo
(D) Table Tennis
Ans : (D)
10. The oldest oilfield in India is—
(A)Moran
(B) Makum
(C) Digboi
(D) Dibrugarh
Ans : (C)
11. Density of population is highest in which State of India ?
(A) West Bengal
(B) Maharashtra
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh
Ans : (A)
12. Given that the absolute refractive indices of water and glass are 4/3 and 3/2 respectively. What is the refractive index of glass with reference to water ?
(A) 2/3
(B) 8/9
(C) 9/8
(D) ¾
Ans : (C)
13. In the alkane series methane is followed by—
(A) Propane
(B) Butane
(C) Benzene
(D) Ethane
Ans : (D)
14. The Secretary-General of the Commonwealth is—
(A) Don McKinnon
(B) Kamalesh Sharma
(C) Avinash Chander
(D) Vijay Kelkar
Ans : (B)
15. The term ‘Penhold Grip’ is associated with—
(A) Tennis
(B) Rowing
(C) Table Tennis
(D) Hockey
Ans : (C)
16. A force of 5 N acts on a body for 0•2 secs. The change in momentum of the body is—
(A) 1 kg ms-1
(B) 0•1 kg ms-1
(C) 10 kg ms-1
(D) The given data is insufficient
Ans : (D)
17. Organic compound used for welding and artificially ripening of fruits is—
(A) CH4
(B) C2H6
(C)C2H2
(D) C2H4
Ans : (D)
18. In rabbit, the digestion of cellulose takes place in—
(A) Rectum
(B) Ileum
(C) Colon
(D) Caecum
Ans : (C)
19. Rolland Garros is associated with—
(A) Badminton
(B) Football
(C) Tennis
(D) Rowing
Ans : (C)
20. Which of the following elements is essential for animals but not in plants ?
(A) Potassium
(B) Phosphorus
(C) Calcium
(D) Iodine
Ans : (C)
21. Keenan stadium is located at—
(A) Jamshedpur
(B) Cuttack
(C) Patna
(D) Ranchi
Ans : (A)
22. The circulation of blood in closed circulatory system was discovered by—
(A) Francis Darwin
(B) William Harvey
(C) G. Mendel
(D) Hippocrates
Ans : (B)
23. Vitamin K is necessary for blood clotting because it plays a vital role in the synthesis of—
(A) Thromboplastin
(B) Fibrinogen
(C) Prothrombin
(D) All of the above
Ans : (D)
24. Iris is the anterior part of—
(A) Retina
(B) Choroid
(C) Sclera
(D) Cornea
Ans : (A)
25. At which part of the tongue are the taste buds for sweet taste located ?
(A) Tip
(B) Back
(C) Sides
(D) Middle
Ans : (A)
26. The following is not a member of the European Union :
(A) Turkey
(B) Cyprus
(C) Slovakia
(D) Ireland
Ans : (A)
27. Which of the following States has the largest size of population ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) West Bengal
(D) Maharashtra
Ans : (A)
28. Which city is called Gateway of India ?
(A) Kolkata
(B) Chennai
(C) Mumbai
(D) Delhi
Ans : (C)
29. Who is the famous South Indian musician and saint, who was an exponent of Carnatic music ?
(A) Tyagaraja
(B) B. Subramanium
(C) R. Ramachandran
(D) P. Venkataraman
Ans : (A)
30. ‘Geeta-Govindam’ by Kavi Jaydev was written in—
(A) Bengali
(B) Sanskrit
(C) Maithili
(D) Apabhramsa
Ans : (B)
31. When was ‘Purna Swaraj’ day first celebrated ?
(A) August 15, 1947
(B) August 15, 1930
(C) January 26, 1950
(D) January 26, 1930
Ans : (D)
32. The native land of ‘Jim Corbett’ is—
(A) England
(B) India
(C) Germany
(D) France
Ans : (B)
33. Dr. M. S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of—
(A) Kathak
(B) Bharat Natyam
(C) Playing Violin
(D) Vocal Music
Ans : (D)
34. We find ‘Indir-Thakrun’ in—
(A) Aranyak
(B) Pather-Panchali
(C) Ichamati
(D) Devajan
Ans : (B)
35. Which Article of the Indian Constitution provides to the Parliament the power to amend the Constitution ?
(A) 360
(B) 368
(C) 390
(D) 348
Ans : (B)
36. ‘Hans Christian Andersen’ was born in—
(A) Poland
(B) Russia
(C) Denmark
(D) Germany
Ans : (C)
37. Anhydrous CaO may be used to dry—
(A) H2S gas
(B) NH3 gas
(C) CO2 gas
(D) HCl gas
Ans : (B)
38. In bacteria, which of the following photosynthesis is present ?
(A) PS I
(B) PS II
(C) Both PS I and PS II
(D) None of the above
Ans : (C)
39. The only Sultan of Delhi who exempted his subject from nearly 24 taxes was—
(A) Mubarak Shah Khalji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Firoz Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans : (C)
40. To whom is the Council of Ministers collectively responsible ?
(A) The President
(B) The Prime Minister
(C) The Lok Sabha
(D) The Rajya Sabha
Ans : (C)
41. The fuel in a nuclear reactor is—
(A) Graphite
(B) Heavy water
(C) Cadmium
(D) Uranium
Ans : (D)
42. Which of the following occupies 22•4 litres at N.T.P. ?
(A) 17 gms NH3
(B) 22 gms CO2
(C) 1•7 gms NH3
(D) 4•4 gms CO2
Ans : (A)
43. The President of India is elected by an electoral college comprising the—
(A) Members of the Lok Sabha only
(B) Members of the Rajya Sabha only
(C) Elected Members of both Houses of Parliament and Members of the Legislative Assemblies of all States
(D) Members of both Houses
Ans : (C)
44. One of the famous tragedies of Shakespeare is—
(A) The Merchant of Venice
(B) Macbeth
(C) The Tempest
(D) As You Like It
Ans : (B)
45. Water equivalent of a body is measured in—
(A) Degrees centrigrade
(B) Calories
(C) Grams
(D) Dynes
Ans : (C)
46. Which of the following countries has recently signed the Kyoto Protocol ?
(A) India
(B) USA
(C) China
(D) Australia
Ans : (D)
47. The proposed site for private port in West Bengal is—
(A) Falta
(B) Kakdwip
(C) Kulpi
(D) Sagar Island
Ans : (C)
48. The most populous city of India in 2001 is—
(A) Kolkata
(B) Chennai
(C) Delhi
(D) Mumbai
Ans : (D)
49. Editor of the Magazine ‘Sambad-Pravakar’ was—
(A) Debendra Nath Thakur
(B) Akshoy Kumar Dutta
(C) Pearychand Mitra
(D) Iswar Chandra Gupta
Ans : (D)
50. When the temperature of a metal rises, its electrical resistance—
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Does not change
(D) None of the above
Ans : (A)
                                                      

                           Compiled By
                                          Mrs. Kavitha

3 comments:

  1. Get all the best spirits and wines on Duty Free Depot!

    All the popular brand name beverages for unbelievable discounted prices.

    ReplyDelete
  2. There's SHOCKING news in the sports betting industry.

    It has been said that every bettor must watch this,

    Watch this or stop placing bets on sports...

    Sports Cash System - Advanced Sports Betting Software.

    ReplyDelete
  3. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Get professional trading signals delivered to your mobile phone daily.

    Start following our signals NOW & gain up to 270% per day.

    ReplyDelete