Tuesday, April 6, 2010

Kerala PSC Exam Preperation :Selected Questions

Kerala PSC Exam Preperation :Selected Questions

1.  The number of west flowing rivers of Kerala?

Ans : 41

2.  "Who is the author of ""Kannuneerthulli"" ?"

Ans : Nalappattu Narayana Menon


3.  Edakkal Caves are in

Ans: Vayanad District

4.  The place in Kerala where Naval Academy is being built is

Ans : Ezhimala

5.  Bakal Fort is in which District ?

Ans : Kasargode

6. First computerised Panchayath in Kerala

Ans : Vellanad

7. Information Kerala Mission started in

Ans : 1999

8. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in

Ans :Trissur

9. Smallest Grama Panchayath in Kerala is

Ans : Valapattanam


10. Who was the first education minister of Kerala State ?

Ans : Joseph Mundassery


11. Whose autobiography is called ''Ormayude Arakal ''?

Ans : Cherukad


12. The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in

Ans : Kottarakkara


13. Smallest Taluk in Kerala

Ans : Kochi


14. The region of Kerala where evergreen forests are seen

Ans : Silent Valley


15. Which ids the biggest Taluk in Kerala State ?

Ans : Eranad


16. The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?

Ans : Kunthippuzha


17. The maximum number of Wards in a Grama Panchyath

Ans : 20


18. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?

Ans : Dr.Sooranad Kunjan Pillai


19. Samadhi of Sri. Narayana Guru is at

Ans : Sivagiri


20. The Parauram Express runs between

Ans : Thiruvananthapuram & Mangalore


21. Who started the State Transport Service in Travancore ?

Ans : C.P.Ramaswamy Iyer


22. The district inwhich Central Root Research Institute is situated

Ans : Thiruvananthapuram


23. The Director of the film '' Agnisakshi ''

Ans : Shyamaprasad


24. Name the Jnanpith award winner in 1995

Ans : M.T.Vasudevan Nair


25. Where is Puralimala situated

Ans : Thalasserry


26. Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is

Ans : Kundara Proclamation


27. "The book ""Swarga Vathil Thurakkunna Samayam"" is written by"

Ans : M.T.Vasudevan Nair


28. Head Quarter of Kerala Forest Research Institute

Ans : Peechi


29. The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly

Ans : M.Vijayakumar


30. First Kerala State Kathakali Award has been given to

Ans : Kalamandalam Raman Kutty Nair


31. "Chandanakkuda Maholsavam" is held every year in"

Ans : Bimappalli


32. Wellington Island is in which district

Ans : Ernakulam


33. Joseph Mundassery was the Education Minister of Kerala in the ministry headed by

Ans : E.M.S


34. "The book ""Sooryakanthi "" is written by"

Ans : G.Sankarakurup


35. "Who wrote the malayalam novel "Agnisakshi"

Ans : Lalithambika Antharjanam


36. "Who is the director of the film "Chemmeen "

Ans : Ramu Kariyattu


37. The Teak Museum of Kerala is located in

Ans : Nilampoor


38. Which novel of Sara Joseph got Vayalar Award ?

Ans : Alahayude Penmakkal


39. The first short story in Malayalam

Ans : Vasana vikrithi


40. Sandal forest in Kerala

Ans : Marayoor


41. The first wild life sanctury in Kerala ?

Ans : Thekkady


42. "Horthus Malabaricus" a seventeenth century book published in 12 volumes by the Dutch describes "

Ans : Medicinal Plants of Kerala


43. The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October-November is called

Ans : North East Monsoon


44. Who started the State Transport service in Travanore ?

Ans : C.P.RamaSwamy Iyer


45. "Who wrote ""Viswadarshanam"""

Ans : G.Shankara Kurup


46. Forest Industries Travancore is situated in

Ans : Aluva


47..Which is the firstMalayalam Novel ?

Ans : Kundhalatha by Appu Nedungadi


48..Who was the founder of Nair Service Society (N.S.S) ?

Ans : Mannath Padmanabhan


49..Who is known as "Kerala Valmiki" ?

Ans : Vallathol Narayana Menon


50.The First President of "Kerala Sahithya Academy"

Ans : Sardar K.M.Panicker

2 comments:

  1. great collection of gk questions...cheers to the author and really well done...i myself have created a blog on gk...although the blog is relatively new it has about 250 questions on current affairs and other gk which can be downloaded directly onto the pc.....would be adding new posts soon ... So do visitTHE BIG BLOG OF GENERAL KNOWLEDGE

    ReplyDelete