Tuesday, June 29, 2010

Union Bank of India Probationary Officers Exam., 2008(Held on 7-9-2008) REASONING

1. How many such pairs of letters are there in the word GUARDIAN each of which has
as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the
onethat does not belong to that group ?
(A) 19
(B) 17
(C) 23
(D) 29
(E) 27
3. How many meaningful English words can be made with the letters TEBI using each
letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
4. In a certain code LONG is written as 5123 and GEAR is written as 3748. How is
LANE written in that code ?
(A) 5427
(B) 5247
(C) 5847
(D) 5237
(E) None of these
5. ‘BD’ is related to ‘EG’ and ‘MO’ is related to ‘PR’ in the same way as ‘FH’ is related
to ……….
(A) JM
(B) IL
(C) JL
(D) IK

(E) None of these
6. How many such digits are there in the number 58674139 each of which is as far away
from the beginning of the number as when the digits within the number are rearranged in
descending order ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
7. In a certain code BREAKDOWN is written as BFSCJMVNC. How is ORGANISED
written in that code ?
(A) PSHBMCDRH
(B) BHSPMCDRH
(C) BHSPOCDRH
(D) BHSPNHRDC
(E) None of these
8. In a certain code language ‘pik da pa’ means ‘where are you’; ‘da na ja’ means ‘you
may come’ and ‘na ka sa’ means ‘he may go’, which of the following means ‘come’ in
that code language ?
(A) da
(B) ja
(C) na
(D) Cannot be determined
(E) None of these
9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the
one that does not belong to that group ?
(A) Copper
(B) Iron
(C) Aluminium
(D) Zinc
(E) Steel
10. What should come next in the following number series ?
9 8 9 8 7 9 8 7 6 9 8 7 6 5 9 8 7 6 5 4 9 8 7 6 5
(A) 3
(B) 4
(C) 2
(D) 1
(E) None of these
11. Which of the following is the middle digit of the second highest among the following
five numbers ?

254 319 963 842 697
(A) 5
(B) 1
(C) 6
(D) 4
(E) 9
12. Meeta correctly remembers that her father’s birthday is after 8th July but before 12th
July. Her brother correctly remembers that their father’s birthday is after 10th July but
before 15th July. On which day of July was definitely their father’s birthday ?
(A) 10th
(B) 11th
(C) 10th or 11th
(D) Cannot be determined
(E) None of these
13. In a class of 50 students M is eighth from top. H is 20th from bottom. How many
students are there between M and H ?
(A) 22
(B) 23
(C) 24
(D) Cannot be determined
(E) None of these
14. Among A, B, C, D and F each scoring different marks in the annual examination, D
scored less than only F among them. B scored more than A and C but less than D. Who
among them scored least marks among them ?
(A) A
(B) C
(C) B
(D) Data inadequate
(E) None of these
15. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group ?
(A) B D F
(B) V X Z
(C) F I K
(D) M O Q
(E) L N P
Directions—(Q. 16-22) In each question below are three statements followed by two
conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true
even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of
the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly
known facts. Give answers :

(A) If only conclusion I follows.
(B) If only conclusion II follows.
(C) If either conclusion I or II follows.
(D) If neither conclusion I nor II follows.
(E) If both conclusions I and II follow.
16. Statements :
Some desks are tents.
Some tents are rivers.
All rivers are ponds.
Conclusions :
I. Some ponds are tents.
II. Some ponds are desks.
17. Statements :
All chair are pens.
Some pens are knives.
All knives are rats.
Conclusions :
I. Some rats are chairs.
II. Some rats are pens.
18. Statements :
Some forests are huts.
Some huts are walls.
Some walls are nets.
Conclusions :
I. Some nets are forests.
II. Some nets are huts.
19. Statements :
All tables are windows.
All windows are rooms.
All rooms are buses.
Conclusions :
I. Some buses are tables.
II. Some rooms are tables.
20. Statements :
Some trees are boxes.
All boxes are bricks.
All bricks are dogs.
Conclusions :
I. Some dogs are trees.
II. Some bricks are trees.

21. Statements :
All goats are flowers.
No flower is branch.
Some branches are roots.
Conclusions :
I. Some roots are goats.
II. No root is goat.
22. Statements :
All pots are rings.
All bangles are rings.
All rings are paints.
Conclusions :
I. Some paints are pots.
II. Some bangles are paints.
Directions—(Q. 23-29) Study the following arrangement carefully and answer the
questions given below—
B # A R 5 8 E % M F 4 J 1 U @ H 2 © 9 T I 6 * W 3 P # K 7 $ Y
23. Which of the following is the twelfth to the left of the twentieth from the left end of
the above arrangement ?
(A) %
(B) W
(C) $
(D) J
(E) None of these
24. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is
immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a symbol ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
25. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is
immediately preceded by a letter and also immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
26. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is
immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a number ?

(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
27. If all the numbers in the above arrangement are dropped, which of the following will
be the eleventh from the right end ?
(A) U
(B) T
(C) F
(D) H
(E) None of these
28. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is either
immediately preceded by a symbol or immediately followed by a symbol or both ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
29. Four of the following are alike in a certain way based on their positions in the above
arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) 1 @ 4
(B) © T H
(C) W P 6
(D) # 7 3
(E) 9 2 I
Directions (Q. 30–36)—In each question below is given a group of digits/symbols
followed by four combinations of letters lettered (A), (B), (C) and (D). You have to find
out which of the combinations correctly represents the group of digits/symbols based on
the following letter coding system and mark the letter of that combination as the answer.
If none of the letter combinations correctly represents the group of digits/ symbols, mark
(E) i.e. ‘None of these’ as the answer.
Digit/Symbol :
4 % 3 9 $ 1 8 @ © 2 # 5 6 * 7 d
Letter Code :
P M I T R Q J F H A E U N B G L
Conditions :
(i) If the first element in the group is a symbol and the last element is a digit, the codes
are to be interchanged.
(ii) If the first element in the group is a digit and the last element is a symbol both are to
be coded as the code for the digit.
(iii) If both the first and the last elements are even digits both are to be coded as ‘X’.

(iv) If both the first and the last elements are odd digits, both are to be coded as ‘Y’.
30. 4%@93*
(A) PMFTIB
(B) PMFTIP
(C) BMFTIB
(D) XMFTIX
(E) None of these
31. $1896©
(A) RQJTNH
(B) HQJTNR
(C) RQJTNR
(D) YQJTNY
(E) None of these
32. 2*#836
(A) YBEJIY
(B) ABEJIN
(C) NBEJIA
(D) XBEJIX
(E) None of these
33. 8732@9
(A) TGIAFJ
(B) YGIAFY
(C) JGIAFT
(D) XGIAFX
(E) None of these
34. 7#$%35
(A) GERMIU
(B) UERMIG
(C) GERMIG
(D) XERMIX
(E) None of these
35. 931%©d
(A) TIQMHL
(B) LIQMHT
(C) LIQMHL
(D) TIQMHT
(E) None of these
36. 46*389
(A) PNBIJT

(B) XNBIJX
(C) TNBIJP
(D) PNBIJP
(E) None of these
Directions—(Q. 37–43) In the following questions, the symbols @, ©, %, $ and d are
used with the following meanings illustrated.
‘P % Q’ means ‘P is greater than Q’.
‘P d Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is smaller than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q’.
‘P $ Q’ means ‘P is either greater than or equal to Q’.
In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out
which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give
answers :
(A) If only conclusion I is true.
(B) If only conclusion II is true.
(C) If either conclusion I or conclusion II is true.
(D) If neither conclusion I nor conclusion II is true.
(E) If both conclusions I and II are true.
37. Statements : M @ J, J © R, R d K
Conclusions : I. K d J
II. K % J
38. Statements : N $ T, T d H, N @ W
Conclusions : I. W % T
II. H © N
39. Statements : F @ R, R © V, V $ T
Conclusions : I. V % F
II. F @ T
40. Statements : W © D, D $ B, B @ H
Conclusions : I. H % D
II. W @ B
41. Statements : F d T, T $ M, M © R
Conclusions : I. R $ F
II. M © F
42. Statements : H $ N, N % R, R @ J
Conclusions : I. R @ H
II. J % H

43. Statements : V % B, B $ D, D © E
Conclusions : I. E d B
II. D @ V
Directions—(Q. 44–49) Study the following information and answer the questions given
below—
M, N, P, R, T, W, F and H are sitting around a circle facing at the centre. P is third to the
left of M and second to the right of T. N is second to the right of P. R is second to the
right of W who is second to the right of M. F is not an immediate neighbour of P.
44. Who is to the immediate right of P ?
(A) H
(B) F
(C) R
(D) Data inadequate
(E) None of these
45. Who is to the immediate right of H ?
(A) R
(B) F
(C) M
(D) Data inadequate
(E) None of these
46. Who is to the immediate left of R?
(A) P
(B) H
(C) W
(D) T
(E) Data inadequate
47. Who is third to the right of H ?
(A) T
(B) W
(C) R
(D) F
(E) Data inadequate
48. Who is second to the right of F ?
(A) M
(B) R
(C) T
(D) Data inadequate
(E) None of these
49. In which of the following is the first person sitting in between the second and the

third person ?
(A) NHM
(B) PHN
(C) TRP
(D) TWF
(E) None of these
Directions—(Q. 50–55) In each of the following questions, two rows of numbers are
given. The resultant number in each row is to be worked out separately based on the
following rules and the questions below the rows of numbers are to be answered. The
operations of numbers progress from the left to the right.
Rules :
(i) If an odd number is followed by another composite odd number, they are to be added.
(ii) If an even number is followed by an odd number they are to be added.
(iii) If an even number is followed by a number which is the perfect square, the even
number is to be subtracted from the perfect square.
(iv) If an odd number is followed by a prime odd number, the first number is to be
divided by the second number.
(v) If an odd number is followed by an even number the second one is to be subtracted
from the first number.
50. 15 8 21
p 3 27
If ‘p’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 58
(B) 76
(C) 27
(D) 82
(E) None of these
51. 12 64 17
20 m 16
If ‘m’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 69
(B) 85
(C) 101
(D) 121
(E) None of these
52. 85 17 35
16 19 r
If ‘r’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 175
(B) – 5
(C) 75
(D) 210

(E) None of these
53. 24 15 3
d 6 15
If ‘d’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 37
(B) 8
(C) 22
(D) 29
(E) None of these
54. 28 49 15
h 3 12
If ‘h’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 13
(B) 15
(C) 19
(D) 27
(E) None of these
55. 36 15 3
12 3 n
If ‘n’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
(A) 15 / 17
(B) 32
(C) 12 / 17
(D) 36
(E) None of these
Directions—(Q. 56–60) Below in each question are given two statements I and II. These
statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a
common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read
both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the
relationship between these two statements. Mark answers :
(A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
(B) If statement II is the cause and statement I is effect.
(C) If both the statements I and II are independent causes.
(D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
(E) If both the statements I and II are effects of some common cause.
56. I. This year, the cut off percentage for admission to junior colleges have increased
over the last year.
II. This year performance of students in Xth final exam was considerably higher than the
previous year.
57. I. The conditions of most of the national highways are very bad.

II. Govt. has now sanctioned a huge amount of money to maintain the national highways.
58. I. Many students of the local school have failed in English Language paper in the
annual examination.
II. Many students of the local school have failed in Mathematics paper in the annual
examination.
59. I. Rain and thunder showers bashed the city during the past three days.
II. Many people stayed indoor during the past three days.
60. I. There has been a considerable increase in the sale of fat free food articles.
II. Now people have become more conscious about their health condition and food
habits.
Directions—(Q. 61-75) In each of the questions given below which one of the five
answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the
sequence were continued ?

Answers with Hints

1. (D) 2. (E) All the rest are prime numbers.
3. (B) B I T E
4. (A) 5. (D) 6. (C) 7. (B) 8. (B)
9. (E) All the rest are pure metals.
10. (B) 98 987 9876 98765 987654 98765 4
11. (D) 963, 8 4 2, 697, 319, 254
12. (B) 13. (A) 14. (D) 15. (C)
16. (A) 17. (B) 18. (D) 19. (E)
20. (E) 21. (C) 22. (A)
23. (A) 20th from the left end is T and 12th to the left of T is %.
24. (C) H 2 © and K 7 $
25. (A)
26. (B) M F 4
27. (D) After dropping all the numbers.
B # A R E % M F J U @ H © T I * W P # K $ Y
11th from the right end is H.
28. (D) # A, E % and U @
29. (E) 30. (B) 31. (A) 32. (D) 33. (C) 34. (E)
35. (D) 36. (A) 37. (C) 38. (E) 39. (A)
40. (D) 41. (B)
42. (A) 43. (B) 44. (A) 45. (E) 46. (D) 47. (D) 48. (C)
49. (A) 50. (A) 51. (E) 52. (B) 53. (C) 54. (D) 55. (A)
P a g e | 14
56. (D) 57. (A) 58. (E) 59. (A) 60. (B)
61. (B) In each subsequent figure one time the three designs remain same and next time
after shifting one side anticlockwise direction then it remain same position. Inside shaded
part of the designs form after rotating 90° anticlockwise in the two designs and forms
after rotating 90° clockwise in a simple square design with this also.
62. (D) In each subsequent figure the outside bigger design ‘<’ forms after rotating 45°
and 90° anticlockwise respectively and the inside smaller design ‘^’ forms after rotating
90° and 180° anticlockwise respectively.
63. (E)
64. (A) In each subsequent figure the curved lines on upper side straight horizontal line
increase in sequence of 2, 3, 1 respectively from left to right and from upper side to lower
side and one curved line is missing from back side each time. The curved lines on lower
side straight horizontal line increase in sequence of 3, 4, 2 respectively from left to right
and from upper side to lower side and is also missing 1 and 2 respectively from back side.
65. (C) In each subsequent figure the designs shift half side anticlockwise first and then
one side anticlockwise respectively and a new design forms one by one from back side
each time then forward side respectively.
66. (E) In each subsequent figure one design forms on upper left side corner first and then
this design shifts half side, one side and, one and half side clockwise respectively. These
designs rotate 90° clockwise each time with this change also.
67. (B)
68. (A) In each subsequent figure the curved lines on the upper and lower side horizontal
lines reverse in sequence one and three in clockwise direction from upper left
respectively.
69. (B) In each subsequent figure the outside half circle forms inside after reversing and
shifting one side anticlockwise and then it forms outside after reversing on the same side.
So these sequences continue respectively. The second design square forms once on next
side anticlockwise after reversing from outside to inside.
70. (E) 71. (A)
72. (C) In each subsequent figure increase in the number of triangles from upper left
corner beome on the basis of increasing of lines three, four, five, six and seven lines
respectively.
73. (B)
74. (E) In each subsequent figure the circles form on the place of two-two stars from
upper left corner. These small circles form on the place of existing stars in the next two
lines after forming upto lower left as 4, 5, 6, 7 and 8 respectively and then two-two stars

2 comments:

  1. Quantum Binary Signals

    Get professional trading signals sent to your cell phone daily.

    Start following our signals NOW & profit up to 270% a day.

    ReplyDelete
  2. Find Out How You Can Master Your Habits And Reprogram YOUR Subconscious Brain To Get Any Result You Want In Your Personal Growth and Fulfillment!

    Introducing... Procrastinating Your Procrastination!

    ReplyDelete