Tuesday, June 29, 2010

SBI Clerical Cadre Recruitment Exam, 2008 : General Awareness (Solved)

General Awareness

1. Who amongst the following is the author of the book ‘Shame’?
(A) Chandar S. Sundaram
(B) Namita Gokhale
(C) Jaswindar Sanghara
(D) Anita Desai
(E) None of these
2. As per the reports published by the ‘Organization for Economic Co-operation and
Development (OECD)’ has generated maximum new jobs in the past few years?
(A) China
(B) Russia
(C) India
(D) Brazil
(E) None of these
3. Mr. Digambar V. Kamat took over as which of the following in 2007?
(A) Governor of Goa
(B) Chief Minister of Goa
(C) Governor of Meghalaya
(D) Governor of Rajasthan
(E) None of these

4. Who amongst the following Indians was awarded King Charles II Medal by the UK in
2007?
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) Smt. Sonia Gandhi
(C) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(D) Smt. Vasundhara Raje
(E) None of these
5. Miss Riyo Mori who was crowned as Miss Universe 2007 belongs to which of the
following countries?
(A) Japan
(B) U.S.A
(C) China
(D) Singapore
(E) South Korea
6. Which of the following countries has decided to build a road to the base camp of Mt.
Everest?
(A) India
(B) China
(C) Nepal
(D) Myanmar
(E) None of these
7. ‘Bharti-Airtel’, the largest mobile company of India joined the elite club of companies
earning profits of more than US $1 billion. What was the net profit of the Company in the
year 2006-07?
About –
(A) Rs. 3500 crores
(B) Rs. 4000 crores
(C) Rs. 4250 cores
(D) Rs. 4450 crores
(E) Rs. 4500 crores
8. ‘SEBI’ bans some companies for their role in ‘F&O Scam’, was the news in some
major newspapers in 2007. What is the full form of ‘F&O’?
(A) Fair & Optimum
(B) Free & Operational
(C) Future & Operations
(D) Future & Options
(E) None of these
9. Which of the following African countries launched its communication satellite in 2007
for the first time?
(A) Nigeria

(B) Kenya
(C) Zimbabwe
(D) Mauritius
(E) None of these
10. The President of Brazil was on a visit to India in 2007 where he signed several trade
agreements. Which of the following has been the major area of trade relations between
the two countries?
(A) Oil exploration
(B) Supply of agro products
(C) Production of nuclear fuel
(D) Import of electronic goods
(E) None of these
11. The World Islamic Economic Forum was held in 2007 in
(A) Malaysia
(B) Kuwait
(C) Iran
(D) Brazil
(E) Indonesia
12. In an important meeting of the National Development Council held in New Delhi the
Prime Minister of India made a special mention of a particular sector of Indian economy
which in his opinion was suffering from a “Technological Fatigue for lack of break
through in production”. He was talking of which of the following sectors?
(A) Agriculture Sector
(B) Oil Sector
(C) Service Sector
(D) Defence Sector
(E) None of these
13. Which of the following was the major issue of discussion in the G-8 Summit held in
Germany in 2007?
(A) Subsidy to agro products
(B) Climate protection
(C) Financial aid to Iraq
(D) Nuclear Technology and possibility of space war
(E) None of these
14. As per the Economic Survey 2006-07 India’s share in World Export has been
(A) 0.5%
(B) 0.75%
(C) 1%
(D) 1.25%
(E) 1.5%

15. How much amount approximately the Govt. of India planned to provide for Mid Day
Meal Scheme? (As per Budget 2007-08)
(A) Rs. 5,000 crores
(B) Rs. 6,000 crores
(C) Rs. 7,300 crores
(D) Rs. 8,000 crores
(E) Rs. 8,300 crores
16. As per the figures given in the newspapers what is the approximate investment in
various ‘Special Economic Zones’ till date in India?
(A) Rs. 20,000 crores
(B) Rs. 25,000 crores
(C) Rs. 30,000 crores
(D) Rs. 35,000 crores
(E) Rs. 40,000 crores
17. Who amongst the following is the author of the famous classical book “A Passage to
India”?
(A) Mark Twain
(B) Nayantara Sehgal
(C) Nirad C. Choudhuri
(D) E. M. Foster
(E) None of these
18. The Government of India has bought RBI’s entire stake in the State Bank of India in
about Rs. 35, 531 crores. What is the share of the RBI in total snake of the State Bank?
About -
(A) 40%
(B) 48%
(C) 50%
(D) 52%
(E) 60%
19. Which of the following countries has offered knighthood to Salman Rushdie?
(A) France
(B) Italy
(C) Germany
(D) U.K.
(E) None of these
20. As per Union Budget 2007-08 how much amount the Government of India provided
for Women Specific Schemes/Programmes for 2007-08?
(A) Rs. 7,700 crores
(B) Rs. 8,700 crores
(C) Rs. 9,300 crores
(D) Rs. 10,000 crores
(E) Rs. 10,500 crores


Answers 


1. (C) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (A)
6. (B) 7. (C) 8. (D) 9. (A) 10. (A)
11. (A) 12. (A) 13. (B) 14. (C) 15. (C)
16. (D) 17. (D) 18. (E) 19. (D) 20. (B)

1 comment:

  1. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Professional trading signals sent to your cell phone every day.

    Follow our signals NOW & earn up to 270% per day.

    ReplyDelete