Tuesday, June 29, 2010

State Bank of India Clerical Cadre Recruitment Exam., 2008 General Awareness : Solved Paper

General Awareness

1. Which of the following Departments of the Govt. of India is helping banks in disbursement
of rural credit by the banks ?
(A) Railways
(B) State Road Transports
(C) Post and Telegraph
(D) Ministry of Health
(E) None of these
2. Which of the following organization/agencies has established a fund known as
‘Investor protection fund’ ?
(A) SEBI
(B) NABARD
(C) Bombay Stock Exchange
(D) AMFI
(E) None of these
3. Who amongst the following is the Head of the RBI at present ?
(A) Mr. K.V. Kamath
(B) Dr. Y.V. Reddey
(C) Mr. N.R. Narayanamurthy
(D) Mr. O.P. Bhatt
(E) None of these
4. Majority of Rural people still prefer to go to which of the following for their credit
needs ?

(A) Money Lenders
(B) Foreign Banks
(C) NABARD
(D) RBI
(E) All of these
5. India has different categories of Commercial Banks. Which of the following is NOT
one such category ?
(A) Private Banks
(B) Commodity Banks
(C) Nationalized Banks
(D) Co-operative Banks
(E) Foreign Banks
6. Which of the following types of Banks are allowed to operate foreign currency
accounts ?
(1) Foreign Banks
(2) Regional Rural Banks
(3) Nationalized Banks
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
7. Which of the following countries does not play International cricket ?
(A) Russia
(B) England
(C) South Africa
(D) Pakistan
(E) India
8. The money which Govt. of India spends on the development of infrastructure in
country comes from which of the following sources ? [Pick up the correct statement (s)]
(1) Loan from World Bank/ADB etc.
(2 Taxes collected from the people.
(3) Loan from the RBI.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
9. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) recently imposed a restriction on
money flow in equity through ‘P-Notes’. What is the full form of ‘P-Notes’ ?
(A) Permanent Notes

(B) Purchase-Notes
(C) Participatory-Notes
(D) Private Notes
(E) None of these
10. Who amongst the following was the Captain of the Indian Cricket Team who won the
Twenty-20 World Cup–2007 ?
(A) Yuvraj Singh
(B) M.S. Dhoni
(C) Rahul Dravid
(D) Saurav Ganguly
(E) None of these
11. Many times we read in financial newspapers about ‘FII’. What is the full form of FII
?
(A) Final Investment in India
(B) Foreign Investment in India
(C) Formal Investment in India
(D) Fair Institutional Investment
(E) Foreign Institutional Investment
12. Benazir Bhutto is associated with which of the following political parties ?
(A) Muslim League
(B) Pakistan Peoples Party
(C) Pakistan National Congress
(D) Islamic Movement of Pakistan
(E) None of these
13. One of the former Prime Ministers of which of the following countries was detained
in house arrest for a short period after his/her return from a long exile ?
(A) Germany
(B) France
(C) Pakistan
(D) Brazil
(E) None of these
14. Who amongst the following leaders from USA visited Israel and Palestinian West
Bank so that a solution to the Israel and Palestinian problem can be worked out ?
(A) George Bush
(B) Al Gore
(C) Bill Clinton
(D) Condeleeza Rice
(E) None of these
15. Justine Henin won the Women's singles US Open Tennis championship-2007 after
defeat-ing—

(A) Svetlana Kuznetsova
(B) Sania Mirza
(C) Dinara Safina
(D) Mathalie Dechy
(E) None of these
16. As reported in papers the UN World Food Programmes stopped distributing food in
Mogadishu town after its local head was abducted by the government soldiers of the
country. Mogadishu is the capital town of—
(A) Tanzania
(B) Turkey
(C) Cuba
(D) Libya
(E) Somalia
17. The financial markets of which of the follow-ing countries were badly affected by
sub-prime crisis ?
(A) Russia
(B) Brazil
(C) UK
(D) USA
(E) None of these
18. Which of the following countries in the world is the biggest consumer of gold ?
(A) USA
(B) Bangladesh
(C) Russia
(D) India
(E) None of these
19. Which of the following countries is NOT happy with the USA's decision to award a
Congressional Medal to Dalai Lama of Tibet ?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Myanmar
(E) China
20. Which of the following countries recently decided to launch a military action in
Northern Iraq where many Kurdish PKK fighters are based and they are killing people
from that country ?
(A) India
(B) Afghanistan
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) Turkey

21. Dr. Manmohan Singh called George Bush to explain the difficulties he is having in
imple-menting agreements related with which of the following with USA ?
(A) Supply of Sugar
(B) Civilian Nuclear Co-operation
(C) Purchase of Fighter Planes
(D) Purchase of Gas/petroleum
(E) None of these
22. Which of the following countries is facing a problem of strike by the workers of the
transport, electricity and gas companies as the present Govt. of the country has decided to
end the pension to these workers ?
(A) USA
(B) France
(C) China
(D) Nepal
(E) None of these
23. Who amongst the following is the Secretary general of UNO ?
(A) Al Gore
(B) Shashi Tharoor
(C) Gordon Brown
(D) Hugo Chavez
(E) None of these
24. The ‘Orange Coalition Govt.’ was formed once again in which of the following
countries ?
(A) Russia
(B) Ukraine
(C) France
(D) Germany
(E) None of these
25. Which of the following countries is NOT elected by the UN General assembly on the
non-permanent seats of the UN Security Council w.e.f. January 2008 ?
(A) Libya
(B) Vietnam
(C) Croatia
(D) Costa Rica
(E) Pakistan
26. The Govt. of India put a ban on export of which of the following commodities at the
price below the price of the same in domestic market ?
(A) Steel
(B) Chemical Fertilizer
(C) Pharma products
(D) Electronic Goods
(E) None of these
27. India launched which of the following Satellites in September 2007 ?
(A) EDUSAT
(B) MATSAT
(C) CROSAT-IIB
(D) INSAT-4CR
(E) None of these
28. As per the recent agreement between India and one other country the Indian Rupee
can be easily swapped with—
(A) Taka
(B) Riel
(C) Kyat
(D) Yen
(E) Rubbel
29. India won the ONGC Nehru Cup Football Tournament 2007 by beating—
(A) Syria
(B) Pakistan
(C) Britain
(D) France
(E) None of these
30. Abdullah Gul's name was in news recently as he has taken over as the President of—
(A) Turkey
(B) Sudan
(C) Afghanistan
(D) Pakistan
(E) None of these
31. Hem Dutta who was honoured by the presti-gious Rajiv Gandhi National
Sadbhawana Award 2007 is a famous—
(A) Author
(B) Social activist
(C) Player
(D) Film producer
(E) Scientist
32. Who amongst the following is selected for Basava Award (2006-07) by the Karnataka
Government ?
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) A.P.J. Abdul Kalam
(C) Sonia Gandhi
(D) Pratibha Patil
(E) None of these
33. Asia Pacific Economic Co-operation Business Meet was organized in September
2007 in—
(A) New Delhi
(B) Beijing
(C) Tokyo
(D) London
(E) Sydney
34. The World Athletics Championship 2007 was organized in—
(A) Beijing
(B) New Delhi
(C) Osaka
(D) Dhaka
(E) London
35. Who amongst the following was the Captain of the Indian Hockey team who won
Asia Cup 2007 held in Chennai ?
(A) Baichung Bhutia
(B) Dilip Tirkey
(C) Pankaj Adwani
(D) Manavjit Singh Sandhu
(E) None of these
36. Which of the following is a public sector unit ?
(A) TCS
(B) ICICI Bank
(C) TESCO
(D) BHEL
(E) All of these
37. India's Foreign Exchange Reserve declined sharply in recent past. What was the main
reason for the same ?
(A) Heavy demand of the same by foreign tourists
(B) Import of wheat from Pakistan and S. Korea
(C) Appreciation of Rupee Value
(D) Instability in Coalition Govt. in Centre
(E) None of these
38. Shinzo Abe who was on a visit to India in recent past is the—
(A) Prime Minister of South Korea
(B) Prime Minister of North Korea
(C) Prime Minister of Japan
(D) President of South Korea
(E) None of these

39. Asafa Powell who created a new World Record in 100 metres race is a citizen of—
(A) Jamaica
(B) South Africa
(C) India
(D) USA
(E) South Korea
40. Who amongst the following got third position in long jump event of the Bayer
International Athletics meet held in Germany in 2007 ?
(A) Shiny Wilson
(B) Anju Bobby George
(C) Neha Sanwal
(D) Prajakta Sawant
(E) None of these

Answers with Hints 
1. (E) 2. (C)
3. (B) Yaga Venugopal Reddy is the current Governor of the Reserve Bank of India
(RBI). Reddy is an Indian Administrative Service (IAS) officer of the 1964 batch. Prior
to joining the IAS, he worked as a Lecturer from 1961. He holds a Ph.D from Osmania
University, Hyderabad and was a visiting faculty at the Osmania University and the
London School of Economics. He has held post of Banking Secretary. In 1996, he was
appointed Deputy Governor of RBI. He has also worked with the Inter National
Monetary Fund, the highest position being Executive Director in 2002.
4. (A) 5. (B) 6. (C) 7. (A) 8. (E) 9. (C)
10. (B) Mahendra Singh Dhoni is a Kumaoni Rajput born in (Almora) Uttarakhand. M.S.
Dhoni is an Indian Cricketer and the Current Captain of Indian Twenty-20 and ODI team.
Under his captaincy, India won the 2007 ICC world Twenty-20.
11. (E) Foreign Institutional Investor–FII. An investor or investment fund that is from or
registered in a country outside of the one in which it is currently investing. Institutional
investors include hedge funds. Insurance companies, pension funds and mutual funds.
The term-FII is used most commonly in India to refer to outside companies investing in
the Financial Markets of India. Inter National institutional investors must register with
the securities and Exchange Board of India to participate in the market. One of the Major
Market regulations pertaining to FIIs involves placing limits on FII ownership in Indian
Companies.
12. (B) The Pakistan Peoples Party (PPP) is a centre-left Political Party in Pakistan
affiliated to the Socialist Inter National. The leader was, until her death by assassination.
Chairwoman Benazir Bhutto. The party was founded in 1967, on November 30 and
Zulfikar Ali Bhutto its first Chairman. The party creed is “Islam is our faith, democracy

is our Politics, Socialism is our economy, all power to the people”.
13. (C) 14. (A) 15. (A) 16. (E) 17. (D) 18. (D) 19. (E) 20. (E) 21. (B) 22. (B) 23. (E) 24.
(B)
25. (E) The UN General Assembly elected Burkina Faso, Costa Rica, Croatia, Libya and
Vietnam to serve as Non-permanent Members of the security council for two-years, terms
starting 1 January, 2008.
26. (E)
27. (D) India launched its largest rocket Geosyn-chronous Satellite Launch Vehicle,
GSLV-F04, carrying communication satellite INSA T-4CR. 18th satellite in the INSAT
series, from the Satish Dahwan space centre at Sriharikota in Andhra Pradesh on
September 2, 2007. The INSAT-4CR, weighing 2,130 kg, is the heaviest satellite
launched by the ISRO. It has 12 high power ku-band Transponders, which would be used
for Direct-to-home (DTH) Telecast, Video-Picture Transmission, Telecasting News live
using a satellite and business communications. It has a mission life of 10 years.
28. (E) 29. (A)
30. (A) Abdulla Gul is the 11th President of Republic of Turkey, serving in that office
since 28 August, 2007. He previously served for five months as Prime Minister (2002-
03), and as Foreign Minister from 2003 to 2007.
31. (B) Hem Dutta, the 63–year old activist from Assam, was honoured with the
prestigious Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award–2006. Committed to the cause of
peace and Non-violence in Assam, Mr. Dutta has been involved with grassroots work in
building communal harmony among people living in Assam.
32. (B) 33. (E) 34. (C) 35. (E)
36. (D) BHEL or Bharat Heavy Electricals Limi-ted is a gas and steam turbine
manufacturer in India. It is one of India's largest Public Sector Undertaking or PSUs,
known as the Navratnas or ‘The nine Jewels’.
37. (C)
38. (C) Shinzo Abe was the 90th Prime Minister of Japan, elected by a special session of
the National Diet on 26 September, 2006. He was Japan's youngest Post-World War II
Prime Minister and the first born after the war. He resigned abruptly on 12 September,
2007 after months of Mounting political pressure. He was replaced by Yasuo Fukuda,
now the 91st Prime Minister of Japan.
39. (A) Asafa Powell is a Jumaican sprinter who currently holds the 100 M world record
with a time of 9•74 seconds.

40. (B) Anju Bobby George got third position in long jump event of the Bayer
International Athletics meet at Lever Kusen, Germany. Anju jumped 6•51 m on her third
attempt to take the third place behind Portuguese Naide Gomes (6•83 m) and German
Bianca Kapler (6•37 m). Anju also had two jumps of 6•48 and one of 6•39 apart from two
fouls.

7 comments:

  1. eToro is the ultimate forex broker for new and advanced traders.

    ReplyDelete
  2. Sports betting system generates +$3,624 PROFIT last week...

    Z-Code System winning picks and predictions for NFL, NBA, MLB & NHL...

    ReplyDelete
  3. New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters LOSE 20 Pounds in Only 21 Days!

    ReplyDelete
  4. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Professional trading signals sent to your cell phone every day.

    Follow our signals right now and gain up to 270% a day.

    ReplyDelete
  5. All forex trades contain currencies because you're betting on the cost of a currency against any other. Consider eur/usd, the most-traded forex pair within the international. Eur, the first foreign money inside the pair, is the bottom, and usd, the second, is the counter. While you see a charge quoted in your platform, that price is how lots one euro is really worth in us greenbacks. You usually see expenses due to the fact one is the purchase charge and one is the promote. The difference among the 2 is the spread. When you click on purchase or promote, you're buying or selling the first foreign money inside the pair.Let's consider you suspect the euro will increase in fee against america greenback. Your pair is eur/usd. For the reason that euro is first, and you observed it will pass up, you purchase eur/usd. If you suppose the euro will drop in value against the us dollar, you promote eur/usd.If the eur/usd buy rate is 0.70644 and the promote charge is zero.70640, then the spread is 0.4 pips. If the exchange actions for your desire (or in opposition to you), then, after you cowl the unfold, you could make a profit (or loss) in your change.
    top forex signal provider
    Forex Signals

    ReplyDelete
  6. There is shocking news in the sports betting world.

    It has been said that any bettor must watch this,

    Watch this or quit betting on sports...

    Sports Cash System - Advanced Sports Betting Software.

    ReplyDelete

  7. There are three kinds of players on the forex marketplace. The primary are those i defined earlier than: the hedger or business gamers. The second one are the financial institutions which includes banks and retirement funds. The 0.33 player available on the market includes individual retail buyers. Retail traders are a fringe group in the whole forex market, but this does not make it an unimportant one. The institutes and retail investors are on the market to earn cash, while the hedgers are there to cowl destiny losses.
    Forex signals
    forex signals service

    ReplyDelete