Sunday, February 28, 2010

General Awareness-PART VII

GENERAL AWARENESS

                            PART VII


1.Say’s Law of Markets states that—
(A) Demand creates its own supply
(B) Supply creates its own demand
(C) Demand creates its own demand
(D) Supply creates its own supply
(E) None of these

2. Malthusian theory of population is based on—
(A) Harmonic progression of population
(B) Geometric progression of food production
(C) Arithmetic progression of population
(D) Geometric progression of population
(E) All of the above

3. Gresham’s Law states that—
(A) Good money drives bad money out of circulation
(B) Bad money drives good money out of circulation
(C) Both good money and bad money may co-exist
(D) Neither bad money nor good money may be long in circulation
(E) None of these

4. The on-going melt down had its origin in—
(A) The real sector
(B) The financial sector
(C) The service sector
(D) The textile sector
(E) None of these

5. A competitive firm maximizes its profit when—
(A) MR = AR
(B) MR = MC
(C) MC = AC
(D) MC = AR
(E) None of these

6. ‘Supernormal’ profit may exist in a market due to—
(A) Asymmetry of information
(B) Restriction of information
(C) Quantity restriction
(D) Price restriction
(E) All the above
7. Profit is caused by—
(A) Dynamic element in the economy
(B) Innovation
(C) Windfall
(D) All of the above
(E) None of these

8. Interest is paid—
(A) To compensate for inflation
(B) Due to superiority of present over future goods
(C) Because demand for money outstrips its supply
(D) To ensure the growth of the real sector
(E) All the above

9. Investment is defined as a—
(A) Deployment of a sum in business operations
(B) Purchasing an interest bearing bond
(C) Change in the stock of capital
(D) All the above
(E) None of these

10. The unproductive expenditure of the rich is—
(A) Necessary to the employment of the poor
(B) An impediment to the growth of an economy
(C) Having no bearing on the economy
(D) Having bearing only on the economy of the rich
(E) None of these

11. Heckscher-Ohlin theory explains—
(A) Pattern of trade in terms of relative factor endowments of countries
(B) Why a country may import products which use extensively the country’s scarce factor
(C) The law of comparative cost
(D) The concept of reciprocal demand
(E) All the above

12. ‘Quasi-rents’—
(A) Are in the nature of free gifts
(B) May be applicable to all factors of production
(C) Comprise of all the returns to the firm in excess of the returns of the marginal firm
(D) All the above
(E) None of these



13. The indifference curve technique is essentially—
(A) A cardinal approach
(B) An ordinal approach
(C) A quasi-ordinal approach
(D) All the above
(E) None of these

14. The slope of an indifference curve expresses—
(A) The marginal rate of substitution of two goods
(B) A ratio of marginal utility of one good to another
(C) Both (A) and (B)
(D) A ratio of total utility of one good to another
(E) None of these

15. ‘Pass through’ effect in international trade theory refers to—
(A) The proportion of an exchange rate change that is reflected in export and import price change
(B) Exports and imports not facing any tariff barrier
(C) Exports and imports not facing any technical barrier
(D) All of the above
(E) None of these

16. Uruguay Round of multilateral trade negotiations—
(A) Started in 1986 and completed at the end of 1993
(B) Aimed at reversing the rising trend of non-tariff trade barriers
(C) Replaced the GATT with WTO
(D) Brought services and agriculture into WTO
(E) All of the above

17. Product Cycle Model in international trade theory (Vernon, 1966)—
(A) Is an extension of technological gap model
(B) Is an extension of Heckscher-Ohlin model
(C) Explains dynamic comparative advantage of new products and new processes of production
(D) All of the above
(E) None of these

18. Hedging and speculation in forex markets—
(A) Are opposite activities
(B) Parallel activities
(C) Same activities
(D) All of the above
(E) None of these

19. A currency swap refer to—
(A) A spot sale of currency combined with a forward repurchase of the same currency—as part of single transaction
(B) A forward sale of currency combined with a forward repurchase of the same currency—as part of a single transaction
(C) A forward sale of currency combined with a forward repurchase of the same currency—in two different transactions
(D) All of the above
(E) None of these

20. Public-Private Partnership projects in India are mostly related to—
(A) Airports
(B) Ports
(C) Railways
(D) Roads
(E) Urban development

21. The largest share in the short term money market of India in recent times belonged to the segment—
(A) Collaterised Borrowing and Lending Obligation (CBLO)
(B) Traditional repo
(C) Clearcorp Repo Over Matching System (CROMS)
(D) Call
(E) Others

22. As per the revised estimate of CSO, the GDP in India at factor cost during 2008-09 was—
(A) Rs. 28,71,120 crore
(B) Rs. 31,29,717 crore
(C) Rs. 33, 39,375 crore
(D) Rs. 44,82,436 crore
(E) None of these

23. Mid Day Meal Scheme—
(A) Is a centrally funded and largest school meal scheme in the world
(B) Provides each child in government and government aided school a minimum of 300 calories and 8–12 gm of protein each day of school for a minimum of 200 days
(C) Provides lunch to about 120 million children
(D) All of the above
(E) None of these

24. Insurance penetration is defined as the—
(A) Ratio of premium underwritten in a year to GDP
(B) Ratio of premium underwritten in a year to total population
(C) Ratio of insurance subscribers in a year to total population
(D) Ratio of total number of policy holders in a year to total population
(E) None of these

25. Insurance density is defined as the—
(A) Ratio of premium underwritten in a year to GDP
(B) Ratio of premium underwritten in a year to total population
(C) Ratio of insurance subscribers in a year to total population
(D) Ratio of total number of policy holders in a year to total population
(E) None of these

26. Minimum Support Prices of crops are recommended by—
(A) Planning Commission of India
(B) Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP)
(C) Finance Commission of India
(D) Farmers’ Commission of India
(E) None of these

27. The Electricity (Amendment) Act 2007—
(A) Dispensed with licence requirement for sale from captive units
(B) Provided for joint effort by the Central and State governments for providing access to all areas including villages and markets
(C) Expanded the definition of theft to cover the use of tampered meters
(D) All of the above
(E) None of these

28. In times of slowdown of the economy, the fiscal policy influences aggregate demand through—
(A) Discretionary element
(B) Non-discretionary element
(C) Lowering of tax rates
(D) All of the above
(E) None of these

29. Thirteenth Finance Commission is headed by—
(A) Dr. Rangarajan
(B) Dr. Vijay L. Kelkar
(C) Dr. Suresh Tendulkar
(D) Dr. C. H. Hanumantha Rao
(E) None of these

30. A constitutionally recognized body is—
(A) Planning Commission
(B) Finance Commission
(C) Forward Commission
(D) Farmers Commission
(E) None of these
31. Rashtriya Krishi Vikas Yojana was launched by GOI in August 2007 with the objective(s) of—
(A) To incentivise the states to increase public investment in agriculture and allied sectors
(B) To ensure that local needs/crops/priorities are better reflected
(C) To achieve the goal of reducing the yield gaps in important crops
(D) All of the above
(E) None of these

32. The Buffer Stock of foodgrains at the beginning of February 2009 stood at—
(A) 16•2 million tonnes
(B) 20•0 million tonnes
(C) 37•4 million tonnes
(D) 36•2 million tonnes
(E) None of these

33. Public Private Partnership came to be introduced in India to—
(A) Mitigate the financial burden of the governments
(B) Respond to the technological change that allow unbundling of infrastructure
(C) Alter the character of goods and services from pure public to private ones
(D) All of the above
(E) None of these

34. Heteroscedasticity in econometric analysis means—
(A) The variance for each disturbance term (Vi) is the same for all i’s
(B) The variance for each disturbance term (Vi) is not the same for all i’s
(C) The co-variance for each pair of disturbance term is the same
(D) The co-variance for each pair of disturbance term is not the same
(E) None of these

35. Autocorrelation in econometric analysis refers to—
(A) The correlation between the values of different variables
(B) The correlation between the values of alternative variables
(C) The correlation between successive values of the same variable
(D) All of the above
(E) None of these

36. Durbin-Watson Test is applied in econometric models to test—
(A) Presence of heteroscedasticity in a model
(B) For autocorrelated errors in the sample data
(C) For multicorrelinearity
(D) For autoregressive disturbances
(E) None of these
37. A weakly stationary stochastic process is so called, if—
(A) Its mean and variance are constant over time
(B) The value of covariance between two time periods depends only on lag between two time periods
(C) The value of covariance does not depend on the actual time at which the covariance is computed
(D) All the above
(E) None of these

38. Dummy variables are used in regression models—
(A) To represent important variables that are not qualitatively measurable
(B) To capture the effect of specific attributes
(C) As binary variables
(D) To distinguish between two groups of population
(E) All of the above

39. Principal components in econometric analysis—
(A) Are linear combinations
(B) Help to increase the degrees of freedom
(C) Help to reduce high degree of multicorrelinearity
(D) All of the above
(E) None of these

40. If world population grows at 2•6 per cent, then it will double in—
(A) 44•34 years
(B) 36•92 years
(C) 29•32 years
(D) 26•66 years
(E) None of these

Answers
1. D        2.D        3.B        4.A        5.B

6. A        7.D        8.B        9.C        10.A

11. A        12.C        13.B        14.A        15.A

16. E        17.E        18.A        19.A        20.D

21. D        22.C        23.C        24.A        25.B

26. B        27.D        28.C        29.B        30.B   

31. D        32.D        33.A        34.B        35.A

36. B        37.D        38.C        39.A        40.E   

4 comments:

  1. Hello Everybody,

    I've included a list of the highest ranking FOREX brokers:
    1. Best Forex Broker
    2. eToro

    Hopefully this list benifits you.

    ReplyDelete
  2. Forex Trendy is an innovative program capable of detecting the most reliable continuation chart patterns. It scans through all the forex pairs, on all time frames and analyzes every possible breakout.

    ReplyDelete
  3. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals sent to your cell phone daily.

    Follow our signals right now and gain up to 270% per day.

    ReplyDelete
  4. GPS robot tripled the $100k deposit [live proof]

    I just completed a webinar with Mark and his partner, Antony, two days ago and it was GREAT.

    During the webinar Mark and Antony shared their secrets to success and answered questions about their new version of the GPS Forex Robot that came out TODAY!

    ReplyDelete