Sunday, February 28, 2010

General Knowledge-PARTV

General Knowledge 
PART V

1. Magsaysay Awards are not given in which of the following categories ?
(A) Literature
(B) Peace and International Understanding
(C) Music
(D) Public Service
(E) Emergent Leadership

2. Who amongst the following is the author of the book ‘Colours of the Rainbow’ ?
(A) A.V. Kamath
(B) Anita Nayyar
(C) Pritish Nandy
(D) Sonia Gandhi
(E) None of these

3. Which of the following is not the recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2008 ?
(A) Sushil Kumar
(B) Vijendra Singh
(C) Mary Kom
(D) Tania Sachdev

4. What do you know of Mr. S.Y. Quereshi ?
(A) He is new Election Commissioner of India
(B) He is the new Foreign Secretary, Govt. of India
(C) He will be our new permanent representative in UNO
(D) His India’s new permanent representative in world trade organization
(E) None of these

5. Women in which of the following OPEC countries participated in elections for the first time ? (Elections were held recently)
(A) UAE
(B) Kuwait
(C) Iran
(D) Saudi Arabia
(E) None of these
6. Who amongst the following is the Author of the book ‘The City of Joy’ ?
(A) Dominique Lapierre
(B) Guentar Grass
(C) Daniel Steele
(D) Graham Green
(E) None of these

7. Why was Mr. Vijay Nambiar’s name recently in news ?
(A) He has taken over as the new Cabinet Secretary, Govt. of India
(B) He will be our permanent representative in UNO
(C) He has taken over as the under Secretary General in the UNO
(D) He is new Foreign Secretary Govt. of India
(E) None of these

8. Alan Garcia whose name was recently in news is the—
(A) Prime Minister of Peru
(B) President of Peru
(C) Prime Minister of Italy
(D) President of Italy
(E) None of these

9. ‘Shequel’ is the currency of—
(A) Israel
(B) Kenya
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these

10. The XIIth UNCTAD conference was recently organized in—
(A) New Delhi
(B) Jaipur
(C) Mumbai
(D) Bangalore
(E) Accra

11. As per the reports published in the newspaper which of the following countries is first in production of gold jewellery ?
(A) China
(B) India
(C) Turkey
(D) Italy
(E) None of these

12. Jagannath Pahadia is the Governor of—
(A) West Bengal
(B) Madhya Pradesh
(C) Punjab
(D) Haryana
(E) None of these

13. Who amongst the following was adjudged best actress in the 7th IIFA Award Ceremony held in Dubai ?
(A) Lara Dutta
(B) Priyanka Chopra
(C) Kajal
(D) Rani Mukherjee
(E) None of these

14. Which of the following countries recently test fired a series of missiles ?
(A) Russia
(B) South Korea
(C) North Korea
(D) France
(E) None of these

15. Who amongst the following is the author of the book ‘Bearders-My Life in Cricket’ ?
(A) Shane Warne
(B) Bill Frindall
(C) Brian Lara
(D) Imran Khan
(E) None of these

16. India launched Chandrayaan I in the year—
(A) 2002
(B) 2003
(C) 2005
(D) 2007
(E) 2008

17. The sixth D-8 summit of developing Nations was organized recently in—
(A) Malaysia
(B) India
(C) Brazil
(D) Indonesia
(E) None of these

18. India recently signed on MOU on military ties with which of the following countries ?
(A) UK
(B) USA
(C) China
(D) Italy
(E) Russia
19. Which of the following countries is not one of the four former Soviet states who have jointly formed a forum, ‘Organization for Democracy and Economic Development GUAM’ ?
(A) Georgia
(B) Ukraine
(C) Croatia
(D) Azerbaijan
(E) Moldova

20. Which of the following countries has awarded congressional gold medal to Dalai Lama, Tenzin Gyatso ?
(A) Britain
(B) France
(C) Italy
(D) USA
(E) None of these

21. Mallika Sarabhai is associated which of the following ?
(A) Classical music
(B) Classical dance
(C) Social service
(D) Protection of environment

22. The name Pierre Cardian is associated with which of the following fields ?
(A) Pop music
(B) Fashion designing
(C) Painting
(D) Motion picture

23. Where was the first Engineering college of India located ?
(A) Bombay
(B) Roorkee
(C) Varanasi
(D) Calcutta

24. What facility is provided by ‘CARTOSAT-2A’ launched by ISRO in April 2008 ?
(A) Satellite-based multimedia link
(B) Remote sensing
(C) Intelligence data
(D) Earth observation satellite

25. With which musical instrument is Hari Prasad Chaurasia associated ?
(A) Flute
(B) Sarod
(C) Sitar
(D) Veena




Answers
1. C        2.E        3.D        4.A        5.B

6. A        7.C        8.B        9.A        10.E

11. B        12.D        13.D        14. C        15.B

16. E        17.A        18.C        19.C        20.D

21.B        22.B        23.B        24.D        25.A

2 comments:

  1. eToro is the #1 forex trading platform for beginning and professional traders.

    ReplyDelete
  2. If you want your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (no matter why you broke up) you need to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Get your ex back with TEXT messages?

    ReplyDelete