Sunday, February 28, 2010

General English

GENERAL ENGLISH

Indian Air Force Airman Selection Test, 2008: Solved Paper Group ‘X’ (Technical) Trades

Directions—(Q. 1 to 5) Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

Florence Nightingle was born in the year 1820 in a small town in Italy. Her parents were famous and rich. They looked after little Florence very carefully. But, Florence was thin and sickly.

One day little Florence said to her father, “father, I would like to be a nurse.” The little girl's father said, “My dear, I do not think you can be a nurse. Nursing is hard work.” “I will try, ” said Florence. Soon she began to learn nursing at home.

One day Florence was returning home early from school. On the way she saw a dog lying on the road. It was crying bitterly. An unkind boy hit the poor creature with a big stone. It hurt right leg and it was bleeding badly. Florence became very sad. She gently carried the dog home and nursed the wound. She tied a bandage tightly round the leg. In a week the dog was quite well. Soon the dog became friendly with Florence. It wagged its tail and jumped around her playfully and licked Florence all over, as if, it wanted to say, “Thank you, little nurse, thank you.”

1. Florence wanted to become—
(A) An animal lover
(B) A teacher
(C) A nurse
(D) An M.L.A.

2. When Florence expressed her desire to become a nurse her father ?
(A) Agreed readily
(B) Was very doubtful
(C) Kept silent
(D) None of these

3. On the way, she saw—
(A) An unkind boy hitting a dog
(B) A wounded dog lying on the road
(C) A dog limping across the road
(D) None of these


4. Florence nursed the wounded dog because—
(A) She wanted to be a nurse
(B) Her father told her to do so
(C) She felt pity for the dog
(D) None of these

5. The dog licked Florence all over to—
(A) clean her body
(B) express thanks
(C) show its anger
(D) None of these


Answers

1.C        2.B        3.B        4.C        5.B


Directions—(Q. 6 to 8) In each of the following questions choose the opposite in meaning—

6. Condemned
(A) Abandoned
(B) Shifted
(C) Acquiesced
(D) Taken in

7. Deny
(A) Renounce
(B) Confirm
(C) Controvert
(D) Disappear

8. Disparage
(A) Discredit
(B) Perceive
(C) Incline
(D) Approve



Answers

6.C        7.B        8.D

Directions—(Q. 9 to 11) In each of the following questions choose the same word in meaning—

9. Discretion
(A) Judiciousness
(B) Examine
(C) Assent
(D) Accede

10. Dreadful
(A) Propitious
(B) Auspicious
(C) Frightful
(D) Estranged

11. Exchanted
(A) Attracted
(B) Captivated
(C) Influenced
(D) Comprehended


Answers

9.A        10.C        11.B


Directions—(Q. 12 to 15) Choose the error and give its options from (A), (B), (C) and (D)—

12. It is not easy (A) / to beat out (B) / a swarm of (C) / wasps if they attack you. (D)

13. I would (A) / do this (B) / if (C) / I was allowed. (D)
14. I asked (A) / him (B) / where (C) / did he live. (D)

15. The soldiers (A) / as well as (B) / the commanders was (C) / running away. (D)

Answers

12. B beat off        13.D were allowed       
14. (D) ‘he lived’ in place of ‘did he live’.   
    15. (C) ‘were’ in place of ‘was’


Directions—(Q. 16 to 20) Fill in the blanks with suitable options—

16. He hankers … money.
(A) over
(B) for
(C) after
(D) about

17. It was with considerable …… that we heard the news of his rescue.
(A) relieve
(B) reliefs
(C) relieves
(D) relief

18. He was accused … murder.
(A) for
(B) of
(C) with
(D) about

19. He is looking … his lost book.
(A) down
(B) into
(C) out
(D) for

20. Any activity which is prejudicial … law and order is punishable.
(A) for
(B) to
(C) from
(D) on


Answers

16.C        17.D        18.B          19.D        20.B


Punjab National Bank Agriculture Officers Exam. 2009
English Language: Solved Paper
(Held on 16-8-2009)
Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Despite the global slowdown, the online shopping in India has increased. The growing pace of online buying is because of the attractive discounted prices offered and the ability of the customers to research and compare the prices across several outlets.

The average frequency of online purchases in India grew up to 2•9 in the fourth quarter of 2008 from 2•6 during the same quarter in 2007, as reported by the survey of Master Card Worldwide.

“The economic meltdown has not affected our business”, said the CEO of an e-commerce portal which specializes in personalized gifting and merchandise space in India. He said, “Our business has increased up to five times this year despite the economic recession. Currently, we possess a database of 25,000 designs posted by a thousand designers so that the users can create their own merchandise by selecting the designs sitting at home”.

The CEO also said that with the rise in bandwidth penetration in India and the increasing awareness of internet among people, the online shoppers sense the convenience to click on the products they want to purchase.

Holding onto a similar conviction, the CEO of another company said, “With the convenience of online buying, customers can save their time and money to move across multiple outlets for a product.”

The online shoppers also plan their shopping in advance and conduct research on their planned purchases. It becomes easier for the customers to decide the price at which they want the products. Sharing views on this point, the Manager of the e-commerce portal says, “Through the online shopping, customers can attain the objective of value for money during these tough times.”

Today, India is the only country where the 18 to 29 years age group has the highest average spend on online shopping. In India, the popular online purchases include the home appliances and the electronic gadgets like cell phones, camera, laptops and so on. According to the survey, the epurchasing of electronic products has gone up by 51 per cent.

So to drive these online shoppers, e-commerce portals are adopting a networking culture by incorporating ‘social networking feature’ in their websites, so that people can discuss with their friends and relatives before buying the particular product. There are more startups, who are innovating their products to combat slowdown.

1. What does the phrase ‘value of money’ as used in the passage mean ?
(A) Get the best at optimum price
(B) Buy the cheapest possible product
(C) Pay a lot for the best product
(D) Get a lot of money in return for the purchase
(E) None of these

2. Which of the following statements is not true in the context of the passage ?
(A) Purchases online have increased as the people buying these products are rich
(B) Online buying has increased because customers are getting a lot of discounts
(C) Customers have access to a number of outlets online thus online buying is more popular
(D) Online purchases have increased because the customers are able to compare prices easily
(E) All of the above are not true

3. What according to the CEO of ecommerce portal is the reason for increase in the number of online shoppers ?
1. Greater bandwidth is now available in India.
2. Internet is available at a cheap cost.
3. More people are aware of the internet.
(A) Only (1) and (2)
(B) Only (2)
(C) Only (3)
(D) Only (2) and (3)
(E) Only (1) and (3)


4. Which of the following statements is True in the context of the passage ?
(A) Cameras, laptops and mobile phones are popular online shopping products
(B) Customers find online shopping more convenient
(C) More people in the age group of 18 to 29 spend on online shopping
(D) Home appliances are a popular online product
(E) All the above are true

5. How can customers plan their purchases online in advance ?
(A) By looking at the product in a store and then searching for it online
(B) By waiting for discounts being offered by companies
(C) By creating their own websites and socially interacting
(D) By conducting research and then deciding the price at which they want to buy
(E) None of these

6. What can possibly be the most appropriate title to the passage ?
(A) Innovation-the art of survival
(B) Online shopping-unaffected by recession
(C) Recession and its impact
(D) Customer is king
(E) Sale of Electronic Goods

7. Which of the following statements is true in the context of the passage ?
(1) People make purchases only through e-commerce portals.
(2) Online buying of electronic gadgets has increased by 51 per cent.
(3) E-commerce portals are finding it difficult to sell their products.
(A) Only (1)
(B) Only (2)
(C) Only (1) and (3)
(D) Only (2) and (3)
(E) All the three (1), (2) and (3)

8. How are e-commerce portals luring customers ?
(A) By innovating their products
(B) By offering free products with other products bought
(C) By creating an awareness about social networking
(D) By enabling customers through their website to interact with friends and relatives before buying a product
(E) None of these




Answers

1.A        2.E        3.E        4.E   

5.D        6.B        7.B        8.C

Directions—(Q. 9–12) Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.


9. Pace
(A) Walk
(B) Length
(C) Rate
(D) Tread
(E) Variety

10. Conviction
(A) Sense
(B) Culture
(C) Belief
(D) Value
(E) Worry

11. Drive
(A) Coax
(B) Show
(C) Dishearten
(D) Ride
(E) Implement

12. Innovating
(A) Researching
(B) Improvising
(C) Selling
(D) Measuring
(E) Deleting


Answers

9.C        10.A        11.A        12.B       


Directions—(Q. 13–15) Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.


13. Attractive
(A) Dark
(B) Ugly
(C) Slim
(D) Insignificant
(E) Striking

14. Rise
(A) Finish
(B) Improve
(C) Reduction
(D) Heighten
(E) Stop

15. Tough
(A) Soft
(B) Delicate
(C) Comfortable
(D) Difficult
(E) Simple


Answers

13.D        14.C        15.C       



Directions—(Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.

16. The traders’ community is up to in arms against the police on their failure for not ensuring the arrest of wanted criminals.
(A) Up in arming
(B) Up arm
(C) Up in arms
(D) Up to arms
(E) No correction required

17. Chief Justice announced that a total of 30 evening courts will be started in all the five district courts of the city by the end of December.
(A) Will be start
(B) Is started
(C) Will starting
(D) Is being started
(E) No correction required

18. If you are planning on getting admission forms to enroll your child in school, you might as well forgetting about it.
(A) Forgets with it
(B) Forget in it
(C) Forgetting it
(D) Forget about it
(E) No correction required

19. Police said that basis on secret information, a trap was laid and the criminal was arrested near the station.
(A) As basis of
(B) That based on
(C) As base on
(D) That base in
(E) No correction required

20. With order to help outstation candidates planning to move to the city, a few colleges load their application forms online.
(A) In order to
(B) As order in
(C) Along with order to
(D) In ordering to
(E) No correction required


Answers

16.C        17.E        18.D        19.B        20.A  


Directions—(Q. 21–25) Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

21. The petitioner had ……… an immediate stay from the court on allotment of the flats till ……… of investigation into the alleged irregularities.
(A) asked, process
(B) sought, completion
(C) propagated, finish
(D) demanded, course
(E) granted, end

22. Modern music doesn’t lend ……… to longevity; sometimes it is hard even to remember what the biggest hit from a ……… of years ago was.
(A) itself, couple
(B) much, few
(C) money, some
(D) matter, spatter
(E) substance, variety

23. Opportunities ……… when they are seized and ……… when they are not.
(A) gather, evade
(B) needed, reflect
(C) create, disperse
(D) shout, calm
(E) multiply, die

24. At the sound of the bell we are ……… to pause, relax our body and become gently ……… of our in-breath and out-breath.
(A) asked, thoughtless
(B) requested, wishful
(C) invited, aware
(D) forced, meaningful
(E) braced, calm

25. ………… to listen to the sounds of nature, we find that we can afterwards carry on with whatever we were doing in a more ……… and loving way.
(A) feeling, helpful
(B) waiting, rough
(C) dreaming, dramatic
(D) pausing, attentive
(E) hurting, creative

    Answers

21.B        22.A        23.E        24.C        25.A   

Directions—(Q. 26–35) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Since …26… times, people have …27… that human activity could affect the environment. The discovery of past ice ages shows that Earth’s climate is in constant …28… and that …29… history, scientists have …30… for the cause of these changes. Though scientists discovered the greenhouse effect in the late 19th century, the theory of global warming wasn’t …31… as a scientifically proven fact until 1992 when the United Nations held a Conference on Environment and Development. Today, global warming is a …32… accepted reality and …33… about its effects ranges from the hysteria to the acceptance. Newspapers chronicle the slowly changing climate and the actions that have …34… that change. From developing nations to industrial countries, global climate affects …35…

26. (A) Long
(B) Great
(C) Urgent
(D) Ancient
(E) Stone-age

27. (A) Believed
(B) Succeeded
(C) Wished
(D) Lost
(E) Wanted

28. (A) Hot
(B) Flux
(C) Fight
(D) Changes
(E) Reality

29. (A) With
(B) For
(C) To
(D) Throughout
(E) As

30. (A) Contribute
(B) Talked
(C) Resigned
(D) Visited
(E) Searched

31. (A) Accepted
(B) False
(C) Real
(D) Greeted
(E) Expected

32. (A) Rarely
(B) Widely
(C) Wrongly
(D) Leisurely
(E) Faithfully

33. (A) Principles
(B) Various
(C) Measurement
(D) Idea
(E) Speculation

34. (A) Meaning
(B) Worked
(C) Affected
(D) Cause
(E) Witness

35. (A) One
(B) Much
(C) Everyone
(D) More
(E) Singular


Answers

26. D        27.A        28.B        29.D        30.E   

31. A        32.B        33.E        34.C        35.C   

2 comments:

  1. Did you know that you can shorten your urls with AdFly and receive dollars for every visitor to your short links.

    ReplyDelete
  2. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Professional trading signals delivered to your cell phone every day.

    Start following our signals right now and profit up to 270% per day.

    ReplyDelete