Sunday, February 28, 2010

General Knowledge-PART III

                                              General Knowledge 
                                                       PART III

1. On August 15, 2009, India celebrated its—
(A) 62nd Independence Day
(B) 64th Independence Day
(C) 63rd Independence Day
(D) 65th Independence Day

2. AFT stands for—
(A) Air Fitness Training Centre
(B) Armed Forces Tribunal
(C) Army’s Financial Team
(D) None of the above

3. India-China recently held on border dispute—
(A) 14th round of representative talks
(B) 13th round of representative talks
(C) 12th round of representative talks
(D) 11th round of representative talks

4. In Chief Minister’s Conference on Internal Security recently held Home Minister identified three major challenges to internal security of India. Which one among the following is not a challenge according to him ?
(A) Chinese threat to Arunanchal Pradesh
(B) Terrorism
(C) Insurgency in the North-east
(D) Naxalism

5. ASEAN—a regional bloc—with which India has signed Free Trade Agreement—is now India’s—
(A) Third largest trading partner
(B) Second largest trading partner
(C) Fourth largest trading partner
(D) Fifth largest trading partner

6. Under the trade pact with ASEAN the number of items India has included from agriculture, textiles and chemicals in negative list (which will be kept out of the duty reduction) is—
(A) 450
(B) 489
(C) 525
(D) 333

7. The Central Government has decided to grant land patta and occupancy rights of dwelling units in the name of woman member of the beneficiary household under—
(A) The Indira Awas Yojana
(B) The Rajiv Awas Yojana
(C) Bharat Nirman Project
(D) JNURM

8. ICWF is a fund for—
(A) Senior Citizens and disabled persons
(B) To help the women from OBCs and Minorities to run their employment
(C) To help Overseas Indians in times of distress
(D) None of the above

9. ISRO and NASA’s joint endeavour ‘Bi-State’ experiment to locate water-ice on Moon involved—
(A) Miniature Synthetic Aperture Radar
(B) Miniature Radio Frequency
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

10. India has signed a pact with which of the following countries to help her in developing a National Police Academy at Rs. 320 crore ?
(A) Bhutan
(B) Maldives
(C) Afghanistan
(D) Nepal

11. Which of the following Bills were recently approved by Parliament ?
(A) The Constitution (109 Amendment) Bill 2009
(B) Right to Free Education Bill 2009
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)

12. Prime Minister’s Council on Climate Change has approved in principle the National Mission on Enhanced Energy Efficiency which targets—
(A) 10 per cent energy saving by 2012
(B) 5 per cent energy saving by 2015
(C) 9 per cent energy saving by 2012
(D) None of the above

13. Union Cabinet has recently approved quota for women in Panchayat upto—
(A) 45 per cent
(B) 33 per cent
(C) 50 per cent
(D) 75 per cent



14. Who has topped the Forbe’s magazine most powerful woman list in the world ?
(A) Indira Nooyi
(B) Michell Bachelet
(C) Angela Merkel
(D) Kiran Mazumdar Shaw

15. Which of the following states recently set up Evening Courts ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala

16. NATM stands for—
(A) National Australian Tunneling Method
(B) National Automatic Teller Machine
(C) New Austrian Tunneling Method
(D) None of the above

17. The new head of DRDO (Defence Research and Development Organization) is—
(A) V. K. Chopra
(B) V. K. Saraswat
(C) S. L. Raina
(D) M. P. Muralidharan

18. Who among the following has been given National Communal Harmony Awards 2007 ?
(A) Dr. Dominic Emmanuel
(B) Anjuman Sair-e-Gul Faroshan
(C) Shri Ram Puniyani
(D) None of the above

19. The winner of 17th Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award was—
(A) Gulam Ahmad Bhat
(B) Gautam Bhai of Pawanar
(C) Dr. Dominic Emmanuel
(D) None of the above


20. Which of the following has been conferred on the prestigious UNESCO’s King Sejong Literacy Prize 2009 ?
(A) Rajasthan Patrika
(B) The Hindu
(C) Khabar Lahariya
(D) None of the above


Answers
1. C        2.B        3.B        4.A        5.C

6. B        7.B        8.C        9.C        10.D

11. C        12.B        13.C        14.C        15.B

16. C        17.B        18.C        19.B        20.C

1 comment:

  1. Quantum Binary Signals

    Get professional trading signals delivered to your mobile phone every day.

    Follow our signals NOW & gain up to 270% per day.

    ReplyDelete