Sunday, February 28, 2010

General Knowledge-PART II

General Knowledge 
    PART II

1. In which following city, Summit of Foreign Ministers of SAARC nations took place in February 2009 ?
(A) New Delhi
(B) Dhaka
(C) Kathmandu
(D) Colombo

2. As per RBI released data; India’s foreign exchange reserves at the end-March 2009 stands at—
(A) $ 252•0 billion
(B) $ 247•64 billion
(C) $ 314•60 billion
(D) $ 318•80 billion

3. As per the report on State of Forest released on February 13, 2008, what is the percentage coverage of forest area in the total geographical area of the country ?
(A) 22•20%
(B) 21•30%
(C) 20•60%
(D) 19•90%

4. 13th Finance Commission has been constituted under the Chairmanship of—
(A) Y. S. P. Thorat
(B) Vijai L. Kelkar
(C) T. S. Vijayan
(D) Laxmi Narayan

5. SEBI is a—
(A) Statutory body
(B) Advisory body
(C) Constitutional body
(D) Non-statutory body

6. Bank Cash Transaction Tax (BCTT) has been withdrawn w.e.f.—
(A) January 1, 2009
(B) March 1, 2009
(C) March 31, 2009
(D) April 1, 2009

7. When was the SAARC established ?
(A) On December 8, 1984
(B) On January 1, 1984
(C) On December 8, 1985
(D) On January 1, 1985
8. What is the present number of member countries of European Economic Community ?
(A) 15
(B) 12
(C) 25
(D) 20

9. Which Committee recommended abolition of tax rebates under section 88 ?
(A) Chelliah Committee
(B) Kelkar Committee
(C) Shome Committee
(D) None of the above

10. Which of the following countries is not the members of European Union ?
(A) Switzerland
(B) Malta
(C) The Czeck Republic
(D) Poland

11. Pradhanmantri Bharat Jodo Pariyojna is related to—
(A) Communication
(B) Social Integration
(C) Linking of Rivers
(D) Development of Highways

12. ‘Sagarmala’ is a name associated with—
(A) A drilling vessel
(B) A project of port development
(C) Oil well in Indian Ocean
(D) None of the above

13. Tarapore Committee submitted its report on “Full Convertibility on Rupee” in—
(A) Current account
(B) Capital account
(C) Both in current as well as in capital account
(D) Special Drawing Rights (SDR)

14. The repo rate w.e.f. April 21, 2009 stands at—
(A) 4•5%
(B) 4•75%
(C) 5•0%
(D) 5•25%

15. Airport Development Fees (ADF) has been imposed at Delhi & Mumbai airports to be paid by passengers w.e.f.—
(A) January 1, 2009
(B) March 1, 2009
(C) April 1, 2009
(D) May 1, 2009

16. CENVAT is related to—
(A) Sales Tax
(B) Excise Duty
(C) Custom Duty
(D) Service Tax

17. Aam Admi Bima Yojana provides social security to—
(A) All labours in rural areas
(B) All landless labours living below poverty line in rural areas
(C) All labours in urban areas
(D) All labours in both rural as well as urban areas

18. According to 2001 census urbanrural population ratio is about—
(A) 35 : 65
(B) 32 : 68
(C) 28 : 72
(D) 25 : 75

19. Asian Development Bank has approved an additional $ 71 million loan to the water project associated with the state—
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Gujarat

20. According to 2001 census the state having highest urban population is—
(A) U.P.
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala


Answers
1. D        2.A        3.C        4.C        5.A

6. D        7.C        8.B        9.B        10.A

11. D        12.B        13.B        14.B        15.C

16. B        17.B        18.C        19.B        20.B

2 comments:

  1. eToro is the ultimate forex trading platform for novice and advanced traders.

    ReplyDelete
  2. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Professional trading signals sent to your mobile phone daily.

    Start following our trades NOW and profit up to 270% per day.

    ReplyDelete